Zeman je důchodce, proto ho volím, prohlásila seniorka na akci pro knížete

19.01.2013 7:11

REPORTÁŽ Do kavárny My Café v centru Liberce se v pátek 18. ledna večer napěchovali příznivci prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga. Přišli na debatu s názvem Jedeme v tom s Karlem. Hlavními hvězdami akce byli ekonom Tomáš Sedláček, výtvarník David Černý a novinářka Petra Procházková. Největší potlesk přítomných však sklidil hejtman Libereckého kraje Martin Půta. O druhém kole prezidentských voleb mimo jiné prohlásil. „Je to souboj mezi velkodušností a českou malostí.“

Zeman je důchodce, proto ho volím, prohlásila seniorka na akci pro knížete
Foto: Hans Štembera
Popisek: V divadle Hybernia se konala debata dvou finalistů prezidentské volby. Moderoval Václav Moravec

V debatě se podle očekávání vychvaloval současný ministr zahraničí. „Karel vykonal v minulosti hodně pro Českou republiku. Jako prezident nám otevře dveře v zahraničí,“ myslel si Tomáš Sedláček. Podle něj je pokračovatelem Václava Havla. „Navazuje na jeho zahraniční politiku, ne jako současný prezident a premiér, u nichž se Evropa ptá, co vlastně chceme,“ sdělil. „Máme šanci mít světového prezidenta, a přitom je mu vyčítáno právě to, že je světový,“ povzdechl si.

Je to aristokrat, který si k večeři dá utopence

Další řečníci poté vysvětlovali, proč budou volit ve druhém kole prezidentských voleb Karla Schwarzenberga. „Je to aristokratický džentlmen, ale zároveň si klidně dá k večeři utopence,“ uvedl David Černý. Petra Procházková upřednostňuje Karla Schwarzenberga i svým ženský způsobem. „Líbí se mi, volím ho i citem. Znám ho dlouho, je to velmi slušný člověk,“ vysvětlila.  

Na setkání podpořil Schwarzenberga i hejtman Libereckého kraje Martin Půta z hnutí Starostové pro Liberecký kraj. „Rozhodl jsem se jasně podpořit kandidaturu Karla Schwarzenberga na prezidenta republiky. Deset let jsem starostoval Hrádku nad Nisou, městu v srdci Trojzemí. Spolupráce s našimi sousedy je pro nás mimořádně důležitá. Budoucnost naší země vidím v pokračování cesty do Evropy a věřím, že Karel Schwarzenberg vrátí naší vlasti tolik potřebnou vážnost. Přesto uznávám kvality Miloše Zemana a respektuji svobodnou vůli všech jeho podporovatelů. Přímá volba prezidenta prostě zjistí, který ze dvou kandidátů má větší podporu,“ popsal svůj postoj. „Jde o souboj mezi velkorysostí a českou malostí, jestli budeme hájit lidská práva ve světě,“ dodal hejtman.

Dosavadnímu ministr zahraničí může počítat i s hlasem mladého konzervativce a občanského demokrata Štěpána Křečka, který v prvním kole volil Přemysla Sobotku. „Budu volit Karla Schwarzenberga. Jde o volbu mezi Východem a Západem, minulostí a současností. Nevím jak vy, ale já mám jasno,“ objasnil.

Zeman bude myslet na důchodce

Nedá se však říci, že má Karel Schwarzenberg v Libereckém kraji jen své příznivce. Například hodně seniorů dá hlas Miloši Zemanovi. „Je to inteligentní ekonom. A sám teď pobírá důchod, a tak se do nás dokáže lépe vcítit a bude na nás myslet,“ mínila liberecká seniorka Milena Kabátová.

Zemana bude volit – i když se skřípěním v zubech – levicově zaměřený Jan Červený z Liberce. „Mým favoritem byl Jiří Dienstbier. Teď dám hlas Zemanovi, je to pro mě menší zlo. Je to sice dinosaurus, ale je pro mě přijatelnější. Nepůjde této vládě na ruku a jsou v něm alespoň zbytky levicového smýšlení,“ vysvětlil.

Schwarzenberg je podle něj neoliberál. „Což je cesta do pekla,“ domníval se. Podivuje se i velké podpoře mladých lidí, kterou kníže má. „Udivuje mě, jak dokážou umělci ovlivnit masy, které se chovají jak nemyslící stádo. Vždyť se může stát, že děti současných studentů už si nebudou moci dopřát vysokoškolské vzdělání, protože nebudou mít peníze na vysoké školné,“ obával se.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…