Zeman má radost. Porazil novináře u soudu. A my víme ještě více

10.11.2022 13:11

Velké vítězství Hradu a Miloše Zemana? Deník N, který část opozice i samotný Hrad označuje za dezinformační a politicky zabarvený, prohrál s prezidentskou kanceláří. Soud odmítl jeho žalobu týkající se dezinformací. Prezident má z rozsudku radost a z prohlášení pro PL plyne, že se „černá listina” neseriózních médií dále rozrůstá. Nově na seznam přibyl server iRozhlas.cz, který od nynějška také žádné reakce z Pražského hradu nezíská.

Zeman má radost. Porazil novináře u soudu. A my víme ještě více
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Před rokem v květnu zveřejnila Kancelář prezidenta republiky seznam několika médií a redakcí veřejnoprávní televize, se kterými již nebude spolupracovat a tedy poskytovat informace. Jedná se o týdeník Respekt, server Seznam Zprávy, Deník N a redakce pořadů ČT 168 hodin a Reportéři ČT.

Anketa

Jezdíte nakupovat do blízkého zahraničí?

48%
hlasovalo: 10775 lidí

„Kancelář prezidenta republiky v minulosti mnohokrát poukazovala na flagrantní pochybení a nepřesnosti uváděné v mediálních výstupech těchto médií, na jejich přístupu k ověřování faktů to ovšem nic nezměnilo. Mezi typické praktiky dezinformačních médií patří neověřování faktů či odkazování se na fiktivní informační zdroje, které ve skutečnosti neexistují - jak se již v minulosti ukázalo na konkrétních případech. KPR má zkušenost se všemi jmenovanými praktikami, ať už při vyvracení dezinformací o údajně ,objednaném' výhrůžném dopisu z čínské ambasády, těžbě kamene z Lánské obory, jednáních expertního týmu prezidenta republiky a dalších tématech,” uvedl tehdy kancléř Vratislav Mynář. 

Tohoto postupu se celou dobu Pražský hrad drží a s uvedenými médii skutečně nekomunikuje. Vrcholní představitelé prezidentské kanceláře již před tím opakovaně mluvili o tom, že je úplně jedno, zda na otázky těchto médií odpovídají, protože výsledek článků byl vždy stejný a jejich prohlášení byla neúměrně krácena či upravována tak, aby to vyhovovalo předem promyšleným vyzněním mediálních výstupů. 

Oficiální odmítnutí a zákaz poskytování informací a reakcí na odpovědi či žádosti o rozhovory se nelíbil Deníku N, který se kvůli tomu obrátil na soud. Ten ovšem žalobu smetl ze stolu. „Městský soud v Praze dnes po provedeném dokazování v plném rozsahu odmítl žalobu provozovatele blogové webové stránky Deník N, kterou tato společnost podala pro údajně nezákonný zásah v Prohlášení Kanceláře prezidenta republiky o boji proti dezinformacím ze dne 21. 5. 2021. Na základě tohoto prohlášení KPR dlouhodobě a striktně neposkytuje informace dezinformačním médiím, mezi které kromě pořadů 168 hodin, Reportéři ČT či Seznam Zprávy patří i zmiňovaný Deník N. Rozsudek soudu je pravomocný,” konstatuje prohlášení KPR zaslané médiím.

„Kancelář prezidenta republiky i na základě tohoto významného úspěchu bude v boji proti dezinformacím pokračovat se stejnou vahou jako doposud. Jsem rád, že KPR pomohla vyhrát první bitvu ve válce proti lžím a dezinformacím, kterých se někteří novináři většinou zcela beztrestně dopouští. Výsledek soudního rozhodnutí jednoznačně ukazuje, že naše rozhodnutí neposkytovat dezinformátorům jakoukoli součinnost je zcela zákonné," uvádí vedoucí KPR Vratislav Mynář s tím, že Kancelář prezidenta republiky byla u tohoto soudního sporu úspěšně a zdařile zastupována Advokátní kanceláří Nespala.

Deník N o podání žaloby na prezidentskou kancelář informoval loni v srpnu. „Deník N podal správní zásahovou žalobu na Kancelář prezidenta republiky. Ta podle nás postupovala nezákonně, když se rozhodla vybraným médiím včetně Deníku N neodpovídat na otázky. Jde o úřad jako každý jiný, nemůže si vybírat, zda bude plnit své povinnosti a dodržovat zákony," uvedl k tomu tenkrát Deník N. 

Odpovídat bez diskriminace médiím na otázky – včetně těch nepohodlných – je dle tehdejšího oznámení Deníku N povinností každého úřadu. „Občané mají právo být informováni o počínání státu a média jsou tu od toho, aby státní moc kontrolovala. Jsme přesvědčeni, že hranice toho, co si úřady smějí a nesmějí ve vztahu k médiím dovolit, musí stanovit soud," uvádělo médium.

ParlamentníListy.cz nyní požádaly Hrad o přesnější vyjádření a případný komentář hlavy státu Miloše Zemana. „Pan prezident byl o rozhodnutí soudu neprodleně informován. Ocenil, že v tomto ohledu zafungovala spravedlnost a rozhodnutí soudu velmi ocenil. Měl z něj radost,” konstatuje pro PL hradní kancléř Vratislav Mynář.

„Boj proti dezinformacím je pro Kancelář prezidenta republiky velmi důležitý, neboť dezinformace jsou pro naší zemi samozřejmě vážným rizikem. Boj je veden zcela v souladu s Evropskou komisí, která členským státům EU boj proti dezinformacím doporučuje. Jednotlivé dezinformace průběžně publikujeme na našich webových stránkách hrad.cz. Byť připouštím, že v tom výrazném množství různých dezinformací, které některá média publikuje nejen o prezidentu republiky, ale i jeho pracovnících i o samotném úřadu či příspěvkových organizací, není možné zachytit vše. Například v období hospitalizace pana prezidenta bylo prakticky nemožné vše stíhat – přesto jsme se snažili alespoň v rámci tiskových konferencí odvracet ty nejzávažnější dezinformace,” doplňuje.

Mezitím se seznam médií, se kterými již nebude Pražský hrad komunikovat, dále rozrostl. „Na základě událostí posledních dní bylo rozhodnuto, že na seznam dezinformačních medií bude zařazen také server iRozhlas.cz," prozradil aktuální krok Vratislav Mynář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …