Zeman mě zklamal a ČSSD ohrožuje politický systém. Promlouvá děkan Právnické fakulty

21.04.2016 19:18

Jan Kuklík, děkan Právnické fakulty Univerzity Karlovy, v roce 2013 podporoval v přímé volbě prezidenta Miloše Zemana. Dnes je zklamán z toho, jak vykonává úřad hlavy státu. Varoval také, že spor ČSSD s advokátem Zdeňkem Altnerem dál ohrožuje stabilitu našeho politického systému a ten už dostal dost ran i bez toho. Stranou jeho pozornosti nezůstaly ani situace v EU a čínská návštěva v Česku.

Zeman mě zklamal a ČSSD ohrožuje politický systém. Promlouvá děkan Právnické fakulty
Foto: Vít Hassan
Popisek: Děkan Právnické fakulty UK, prof. Jan Kuklík

Děkan Právnické fakulty Univerzity Karlovy se vyjádřil k postupu české policie během návštěvy čínského prezidenta v České republice. Právník zdůraznil, že je dobře, když se právě o tomto problému jedná ve sněmovně. „Ten způsob, jakým byla tato otázka projednána, vypovídá také o politické kultuře v naší zemi. A ten způsob, jak to nakonec proběhlo, ukazuje na nepříliš vysokou úroveň naší politické kultury. Překvapilo mě, že někteří poslanci tu debatu úplně odmítli otevřít,“ posteskl si host.

Česká společnost by si měla vážit svobody. Platí to i o policii

Akademik se prý také cítil nesvůj, když jel po Evropské třídě a viděl čínské vlajky. „Vrátilo mě to do dob minulých a byl jsem rád, že nás nenutili s vlaječkami vítat prezidentskou návštěvu.“ Další problém představovalo uzavření Hradčanského náměstí, kde se měla konat řádně nahlášená demonstrace. A nakonec ho velmi překvapil postup policie na FAMU. Jako děkan hájí akademické svobody a prostá omluva policie se mu nezdá dostatečná, byť ji oceňuje. Propříště snad bude policie vážit zásahy na akademické půdě, protože na to je česká společnost citlivá.

„Česká společnost by si měla vážit svobody a toho, že se politická reprezentace dohodla na znění Listiny základních práv a svobod. Ctít by ji měla i policie,“ zdůraznil právník. Tato listina zakotvuje mimo jiné i právo na svobodné vyjádření názoru.

Zeman neplní sliby, jsem zklamán

Ve druhé polovině pořadu se vyjádřil také ke sporu ČSSD s advokátem Zdeňkem Altnerem. Podle děkana je to složitý případ, který má mnoho rovin už proto, že sociální demokraté jsou teď nejsilnější vládní stranou. Jako největší problém tady vidím, že to může ohrozit stabilitu politického systému. A z toho já žádnou radost nemám, protože ohrožování té stability zašlo už poměrně daleko,“ varoval.

Pár slov padlo také ke sporu Peroutka mezi Hradem a vnučkou tohoto slavného novináře. Článek, o kterém prezident mluví, velmi pravděpodobně neexistuje, protože jinak už by byl nalezen. Prezident tady odmítá přiznat, že se mýlil, a dětinsky hledá zástupné důvody. Sluší se dodat, že slova o prezidentu Zemanovi pronesl z pozice podporovatele Miloše Zemana v přímé volbě 2013. „Pro mě je to zklamání z nesplněných slibů,“ shrnul akademik. Miloš Zeman např. sliboval, že se nebude vyjadřovat k práci soudů v jednotlivých kauzách.

Faktem je, že prezident se svými výroky snaží vyjít vstříc svým voličům. Dělají to i další politici a podle Kuklíka je to nebezpečné, protože to vede k další a další polarizaci společnosti. Ukazuje se to i na Zemanově hodnocení uprchlické krize. Právník má za to, že si zaslouží kritiku např. povinný systém kvót, ale uprchlická krize je natolik složitá, že je nebezpečné ji zplošťovat. „Já bych tady také chtěl říct, že otázka členství v EU s sebou nese také nějaké závazky.“

V Británii uprchlíky mají a diskutují jinak

„My nemůžeme jen pobírat dotace a odmítat nějaká evropská řešení,“ konstatoval. Česká republika má podle jeho názoru právo vyjádřit svůj názor a hájit ho, ale musíme mít na zřeteli i problémy partnerských jižních evropských států. Když se podíváme třeba na diskusi v Británii, tak ta k tomu přistupuje zcela jinak, ačkoli sama problémy s uprchlíky reálně má,“ doplnil host.

V současné krizi bychom měli jednat tak, abychom se v budoucnu nemuseli za svá rozhodnutí stydět. Myslím, že bychom neměli sklouzávat k vládě silné ruky nebo podléhat tlaku na přílišné omezování občanských práv. Musíme k tomu přistupovat racionálně a vnímat nějaké základní hodnoty civilizace, kterou reprezentujeme.

Do projektu EU Evropa vložila tolik energie, že podle Kuklíka by nebylo dobré EU bořit. Byl by prý smutný z toho, kdyby Velká Británie opustila EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…