Zeman na pražském Vítkově připomněl 100 let od začátku první světové války

24.06.2014 12:05

Za účasti prezidenta republiky Miloše Zemana a premiéra Bohuslava Sobotky a dalších představitelů země i armády uctili přítomní na pražském Vítkově oběti prvního globálního konfliktu. Miloš Zeman ve svém projevu uvedl, že za mír a svobodu je třeba soustavně bojovat.

Zeman na pražském Vítkově připomněl 100 let od začátku první světové války
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Po státní hymně byl promítnut film z archivních snímků zachycujících bojiště první světové války. Pak byly slavnostně přineseny historické bojové prapory včetně velmi vzácných rakousko-uherských zástav.

Miloš Zeman pronesl zpaměti projev připomínající hrůzy první světové války a její důsledky.

„Dnes si připomínáme výročí zahájení první světové války, která ve své době byla nazvána velkou válkou, protože nikdo neočekával, že její hrůza se ještě ve větší míře bude za dvacet let opakovat. Přál bych si, aby toto slavnostní shromáždění bylo smířením,“ uvedl prezident.

Zeman zdůraznil, že oběti velké války jsou v Česku stále připomínány. „Naše země je pokryta stovkami pomníčků, do nichž jsou vytesána jména padlých, bez ohledu na to, na které straně bojovali,“ uvedl.

„Je na historicích, aby analyzovali příčiny první světové války.  Je na nás, abychom si uvědomili její důsledky,“ uvedl Zeman s tím, že její důsledky daly vzniknout třem diktaturám. „Komunistické v Rusku, fašistické v Itálii a ve třicátých letech nacistické diktatuře v Německu,“ vyjmenoval Zeman.

Důsledkem války podle Miloše Zemana bylo i pacifistické hnutí, které sice pod heslem „Již nikdy válku“ získávalo na popularitě, ale v důsledku nebylo schopno válce zabránit, ale naopak některými kroky, například politikou tzv. usmiřování válce napomohlo.

Lidstvo muselo projít ještě dalším utrpením

Podle Zemana lidstvo muselo projít ještě dalšími hrůzami. Druhá válka podle něj ještě více poznamenala a postihla civilní obyvatelstvo. Miloš Zeman zdůraznil, že až hrůzy druhé světové války vedly v Evropě a ve světě ke vzniku struktur, které pomohly další válce zabránit. Za mír se nyní zasazují jak politicko-ekonomická uskupení jako EU, nebo vojenská jako je NATO.

„Mír není ničím, co by nám bylo dáno na věky. Za mír se musí bojovat. To, že je ČR členem obou uskupení, tedy EU a NATO, nám dává garanci bezpečnosti. Nic ale není zadarmo. Je povinností ČR, aby v obou těchto strukturách trvale přispívala,“ připomněl Zeman.

Na závěr projevu zmínil ohniska napětí ve světě, která se podle něj mohou dotknout i nás. „Mohou se přesunout až k nám nebo výrazně ovlivnit náš mírový život,“ uvedl s tím, že jde o místa jako je nyní Ukrajina, nebo Mali, Afghánistán či Irák.

Svůj projev Zeman zakončil vzpomínkou na všechny padlé s tím, že dnes bychom měli odložit hněv a nenávist a měli bychom cítit „lítost a soucit“. „Pokoj všem padlým a mír na zemi všem lidem dobré vůle,“ uzavřel Zeman své vystoupení na pietním shromáždění na Vítkově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vážná věc.“ Co o Ficovi prohlásil Pavel? Analytik se vrátil před atentát

8:59 „Vážná věc.“ Co o Ficovi prohlásil Pavel? Analytik se vrátil před atentát

TÝDEN V MÉDIÍCH O slovenském premiérovi řekl český prezident, že jeho vítězství ve volbách je zklamá…