Zeman nebude riskovat ústavní konflikt, prohlásil komentátor Šídlo v ČRo

10.01.2014 17:45

Prezident Miloš Zeman oznámil, že Bohuslava Sobotku jmenuje premiérem na konci příštího týdne. Od voleb to bude 83 dní. V pořadu Dvacet minut Radiožurnálu to komentoval komentátor Hospodářských novin Jindřich Šídlo.

Zeman nebude riskovat ústavní konflikt, prohlásil komentátor Šídlo v ČRo
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Komentátor Hospodářských novin v pořadu ČT Hyde park

Komentátor Šídlo připustil, že je celkem běžné, když má prezident nějaký názor na ministry. „Bylo to tady i za Havla a za Klause, ale prezident vládu vždy jmenoval,“ poukázal.

Zeman nebude riskovat ústavní konflikt

Prezident je ale nyní v jiné situaci, než byl před pár měsíci. „Je oslabenější a myslím si, že nebude chtít riskovat nějaký ústavní konflikt,“ tvrdí novinář.

„Nejdřív mluví o odbornosti, o vzdělání a pak se dostane k počtu článků v impaktovaných časopisech. Asi chce trochu napínat. Nechce ustoupit úplně jednoduše a chce si zachovat tvář, ale nemá moc prostor pro manévrování,“ vysvětlil Šídlo.

Sobotka je v těžké situaci. Ale musí jako premiér ukázat, že si umí prosadit svou

Podle komentátora Hospodářských novin nebude Bohuslav Sobotka prezidentovi příliš ustupovat. „Pokud by Sobotka v něčem ustoupil, například u Stropnického v případě resortu obrany, mohl by vzápětí z Hradu očekávat další požadavek. Také musí jako premiér ukázat, že si dokáže něco prosadit,“ míní Šídlo. Zároveň připomněl, že i Sobotka je v těžké situaci, byť je možné ho označit za „politické dítě“ Miloše Zemana.

Šídlo se také vyjádřil ke komplikovanému vztahu mezi prezidentem Zemanem a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. „Andrej Babiš a Miloš Zeman k sobě hledají cestu. 25 let po revoluci je lustrační zákon pozdravem z minulosti,“ soudí Šídlo. Podivil se ale plánu na obejití lustračního zákona pomocí urychleného přijetí zákona o státní službě.

Zemanovi u Babiše nevadí chybějící lustrace ani možný konflikt zájmů

„Nevím, jakým způsobem je možné zlikvidovat lustrační zákon tím, že projde zákon o státní službě v prvním čtení. Ten zákon vůbec nemusí projít třetím čtením a Andrej Babiš bude ministrem a prezident už ho nebude moci odvolat,“ naznačil možný vývoj.

Zeman přesto Babiše na postu ministra financí chce, jak prohlásil ve svém pátečním projevu. Nevadí mu ani případný konflikt zájmů miliardáře, který vlastní Agrofert a nyní i vydavatelství Mafra. Šídlo v té souvislosti připomněl, že prezident pochválil Antonína Prachaře za dvacetiletou praxi v oboru. Přitom i u něj hrozí konflikt zájmů, pokud se stane novým ministrem dopravy. Prachař působí jako generální ředitel společnosti Omega servis holding, dříve byl viceprezidentem sdružení ČESMAD Bohemia.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

22:00 Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

Premiér Petr Fiala (ODS) byl hostem v pořadu Interview ČT24, kde vyzdvihoval svou vládu jako pevnou.…