Zeman není dement a sklerotik, zastala se prezidenta Benešová ve věci Peroutka. Šéfka soudců ho kritizuje

20.04.2016 7:19

Pražský hrad se včera odvolal proti rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 1, podle nějž se Kancelář prezidenta republiky musí omluvit za výroky Miloše Zemana vyslovené vůči novináři Ferdinandu Peroutkovi. Zeman totiž tvrdí, že Peroutka je autorem článku Hitler je gentleman, což popírá mimo jiné vnučka Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová. Článek navíc nebyl nikdy nalezen. Informaci přineslo dnešní vydání Lidových novin.

Zeman není dement a sklerotik, zastala se prezidenta Benešová ve věci Peroutka. Šéfka soudců ho kritizuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vnučka Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová

Již o víkendu se Miloš Zeman pustil do soudkyně, která vynesla v kauze rozsudek. Podle něj je rozhodnutí Kateřiny Sedlákové tak trochu důkaz amatérismu.  

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček stojí dlouhodobě v celé záležitosti na straně Zemana. „Jsme přesvědčeni o nesprávnosti rozsudku, který opomíjí klíčové historické skutečnosti,“ napsal Ovčáček. 

Odvolání hlavy státu Kaslová předpokládala. Podle jejích slov by ji velmi překvapilo, kdyby se Hrad omluvil. Výroky na adresu soudu nechtěla komentovat. „Mohu jen říct, že kdo četl rozhodnutí soudu, viděl, že paní soudkyně postupovala důkladně a nic neodbyla,“ sdělila Kaslová s tím, že ustupovat rozhodně nehodlá. A to i přesto, že soudy nemá ráda. „Ale myslím si, že jsou limity, kdy člověk nad určitými věcmi nemá mávnout rukou,“ řekla. 

Proti Zemanově výroku na adresu soudkyně se ozvala prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová. „Výroky pana prezidenta vnímám jako polemiku se soudním rozhodnutím, které se dotýká i jeho osoby, v této věci tedy není nezávislým pozorovatelem. Soud Kanceláři prezidenta nedal za pravdu, podobně komentují rozsudky mnozí neúspěšní účastníci řízení,“ uvedla Zemanová. 

Hlavy státu se v Lidových novinách zastala bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová. „Nikomu nefandím, ani vnučce Peroutky, ani panu prezidentovi. Nemyslím si ale, že by byl sklerotik a dement,“ řekla Benešová. Dodala také, že prezident má pamatováka jak slon.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …