Zeman nepoužívá čestné zbraně, říká na adresu příštího prezidenta Čáslavská

09.02.2013 16:58

Jednu ze čtyř desítek stížností, které dorazily k Nejvyššímu správnímu soudu, podala i olympionička Věra Čáslavská. Co jí k tomu vedlo? V rozhovoru pro sobotní MF Dnes vyjádřila názor, že Miloš Zeman (SPOZ) nepoužívá čestné zbraně a je to velmi nevyzpytatelný sok. Svou stížností chtěla poukázat na výhrady nemalé části společnosti vůči Zemanovu chování v kampani.

Zeman nepoužívá čestné zbraně, říká na adresu příštího prezidenta Čáslavská
Foto: hns
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Věra Čáslavská se zná s Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) již dlouhá léta, a protože ho považuje za čestného člověka, ráda ho v přímé volbě hlavy státu podpořila. Neznamená to, že by Zemanovi v jeho nové funkci nechtěla dát šanci, problém ale je, že starého psa novým kouskům nenaučíte a nabízí se proto otázka, zda se Zeman v odpovědné funkci umravní.

Snažil se mě ponížit a urazit

"Jeho zvolení není tragédií, ale pro mnoho lidí tím skončila naděje na slušnější společnost. Svým textem i stížností k soudu jsem chtěla dát najevo – spoluobčanům i ven do světa – že je nás tady hodně, kteří zvoleného prezidenta sice bereme na vědomí, nic jiného nám nezbývá, ale že to je s velkými výhradami. Ne pokorně. Ne se svěšenýma ušima. Ne jako stádo ovcí, které sebou nechá manipulovat. A jsem strašně šťastná, že v dnešní době tohle můžu říkat nahlas a nemusím se bát, že mě někdo na dalších x let vyřadí z normálního života, jak to udělali komunisté, když jsem v roce 1968 odmítla odvolat podpis pod výzvou Dva tisíce slov," říká Čáslavská

Prý se jí dotklo především Zemanovo vystoupení v televizní debatě, kde se ho olympionička ptala, jak se slučuje se Zemanovým svědomím skutečnost, že žádal o podporu komunisty. Budoucí prezident jí ale neodpověděl, místo toho na ni zaútočil, že ona sama dala své olympijské zlaté medaile Dubčekovi a dalším komunistům. Čáslavská to v rozhovoru uznává, ale vrací tento svůj čin do dobového kontextu. Chtěla prý vyjádřit podporu mužům, kteří usilovali o změnu v Československu. Připomněla také, že Dubčeka, spolu s dalšími politiky, odvlekli sovětští vojáci do Moskvy.

"Myslela jsem, že se k tomu postaví čelem a řekne: Ano, paní Čáslavská, tohle je moje strategie, prosím, respektujte to. Ale on to vůbec neustál. Ani emocionálně. Vyhodil ruce vzhůru, až dostal křeč do zátylku, a vítězoslavně si ze mne udělal trhací kalendář. Snažil se mě ponížit a urazit. Nepoužívá čestné zbraně, je to velice těžký a nevyzpytatelný sok. Taky mi pak napsalo několik lidí, kteří pro mě mají slabost, že tohle pro ně byl moment, proč se rozhodli, že Zemana volit nebudou," vzpomíná sportovkyně.

Nad mladými nelámu hůl. Zajímají se o dění kolem sebe

Čáslavská zdůrazňuje, že tento rozhovor je jejím posledním na téma přímé volby prezidenta. To, jak se dívá na volbu, si stejně musí vyjasnit každý sám v sobě. Nakonec se řeč stočila i k dnešním mladým lidem. Čáslavská vkládá do nastupující generace poměrně velké naděje.

"Hlavně nad touhle generací vůbec nelámu hůl! Jak se někdy povrchně nadává, že mladí jen sedí u počítače, nic je nezajímá, jsou líní, apatičtí. Vůbec to není pravda," zdůrazňuje olympionička. Proč si to myslí?  Vychází např. ze zkušeností z promítání filmu "Věra 68", jenž vypráví příběh sportovkyně v kontextu sovětské okupace Československa z roku 1968. Původně prý měla obavu, že ten film mladí lidé nepochopí, budou se nudit, vrzat židlemi, odbíhat na záchod, a podobně. Nakonec to ale dopadlo jinak.

"Jenže v tom kině bylo ticho jako v kostele. Skončil film a tihle mladí, tihle, v uvozovkách, puberťáci, vstali a patnáct minut aplaudovali vstoje. To byste nevěřil, jak je to vzalo," uzavírá Čáslavská

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…