Zeman nesouhlasí s vládním návrhem na kontrasignaci při jmenování rady ČNB

30.01.2015 13:51

Prezident Miloš Zeman nesouhlasí s návrhem změny ústavy, která by zavedla podmínku spolupodepsání jmenování nových členů bankovní rady České národní banky. Na tiskové konferenci to dnes řekl hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Jmenování členů rady nyní spadá pouze do pravomoci prezidenta. O změně ústavy uvažuje vládní koalice.

Zeman nesouhlasí s vládním návrhem na kontrasignaci při jmenování rady ČNB
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miloš Zeman v Hlinsku

Změna ústavy v tomto duchu by podle Ovčáčka vedla k politickému vměšování do účinnosti banky.

Mluvčí to řekl v souvislosti s nedávným jmenováním předsedy Nejvyššího soudu. Tím se stal Pavel Šámal, ve funkci vystřídal Ivu Brožovou. Mnohé politiky a představitele justice krok Brožové i rychlost výměny na postu šéfa Nejvyššího soudu překvapily. Exministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) výměnu v čele soudu označil za kabinetní hru, která poškozuje dobré jméno justice, a za komplot určité části justice dohodnutý s Pražským hradem. Pozastavil se nad tím, že Zeman jméno nekonzultoval třeba s ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou (ANO).

"Pan prezident zásadně nekonzultoval výběr předsedy Nejvyššího soudu s politiky, ale pouze s odborníky v oblasti práva, protože v opačném případě by došlo k politickému ovlivňování soudní moci," řekl Ovčáček. 

  • Více z tiskové konference ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…