Zeman, neuvěříte! Po vysmátém projevu Trumpa bouchl český internet

04.11.2020 9:31

Oficiálně zatím vítěz amerických voleb znám není. Ale Donald Trump se už v proslovu v Bílém domě za vítěze prohlásil. Ve státech, kde se ještě sčítá, prý už má takový náskok, že už ho Joe Biden nemůže dohonit. To, že se sčítání zastavilo, považuje za podvod a chce, aby ve věci rozhodl Nejvyšší soud, do kterého za svůj mandát jmenoval tři soudce. „Nechceme, aby ve 4 ráno našli nějaké hlasy a přidali je do součtu,“ řekl. Ale to, že chce Trump odpískat sčítání a volby dřív, než by teoreticky měl, se nelíbilo českým komentátorům.

Zeman, neuvěříte! Po vysmátém projevu Trumpa bouchl český internet
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americký prezident Donald Trump

Trump ve svém projevu z Bílého domu pro začátek poděkoval za podporu milionům Američanů, kteří ho ve volbách podpořili. „Smutná sebranka se snaží tyto lidi rozdělit a my to nedovolíme,“ prohlásil prezident. Další poděkování patřilo jeho manželce, rodině a viceprezidentu Pencovi.

Anketa

Kdo nakonec urve vítězství v amerických prezidentských volbách?

13%
hlasovalo: 4499 lidí

Následovalo chválení jeho volebních úspěchů, kde Trump prohlásil, že zvítězili i tam, kde se to nečekalo, např. nejenže získal Floridu, ale získal ji o koňskou délku (přibližně 375 tisíc hlasů – pozn. red.), dále Ohio a Texas o 700 tisíc hlasů. „Je také jasné, že jsem vyhráli Georgii,“ prohlásil Donald Trump, i když výsledky ještě nejsou tak zřejmé. „Vedeme o 2,5 %, 117 tisíc hlasů, zbývá 7 %, to už nedoženou,“ řekl. „Podobně jsme vyhráli v Severní Karolíně, tam vedeme o 1,4 %, 77 tisíc hlasů, 5 % zbývá, to nemůžou  dohonit,“ pokračoval. Dále zpochybnil, že by zápas o Arizonu byl u konce.

Pak Trump došel k Pensylvánii, kde zatím vede o téměř 700 tisíc voličů, což se opět dle Trumpa bude dohánět jen těžko. „Vyhráváme v Michiganu. Podíval jsem se na čísla a řekl: Wow, to je hodně, skoro 300 tisíc,“ chválil svůj úspěch a poznamenal, že navíc nepotřebuje všechny tyto státy.

VÝSLEDKY PODROBNĚ SLEDUJEME ZDE

„Ale najednou se všechno zastavilo,“ komentoval Trump, že sčítání se podstatně zpomalilo. „To je podvod na americké veřejnosti a naši zemi to zostouzí. Chystali jsme se tyto volby vyhrát a upřímně řečeno jsme je vyhráli. Takže naším cílem je teď udržet integritu (voleb) pro dobro našeho národa,“ řekl.

„Chceme, aby bylo právo správně prosazeno. Takže se obrátíme na Nejvyšší soud a budeme chtít, aby se hlasování zastavilo. Nechceme, aby ve 4 ráno našli nějaké hlasy a přidali je do součtu,“ vysvětlil prezident. „Vyhrajeme, za mě už jsme vyhráli,“ prohlašoval.

K Trumpovým prohlášením už pomalu začínají přibývat komentáře z Česka. „Při poslechu Donalda Trumpa bychom se všichni měli omluvit Miloši Zemanovi,“ žertoval komentátor LN Petr Kamberský.

Jiným však do smíchu nebylo. „Přesně, čeho se Amerika obávala: Prezident předčasně žádá stop zcela legálního procesu sčítání hlasů a tvrdí, že vyhrál ve státech, kde ještě není rozhodnuto,“ říká analytik Tomáš Klvaňa.

„Jak řekl jeden komentátor z Fox News: Tohle je extrémně hořlavá situace a Trump do ní právě hodil zápalku. Sama Fox News už přikládá Bidenovi 238 volitelů. Vše ovšem může zvrátit Georgie a Severní Karolína,“ citoval šéfredaktor Manipuláři.cz, Jan Cemper.

„Donald Trump mně teď připomněl  fotbalového fanouška, jehož tým očekává závěrečný nápor soupeře a v osmdesátý minutě rozhořčeně řve na rozhodčího: Pískej konec!!!“ vyjádřil se komentátor Petr Honzejk.

A znalec USA Matěj Schneider prohlásil, že se od Trumpa jedná o neodiskutovatelné „svinstvo“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…