Zeman nikam nepojede, měli jasno na ČT. Takáč s Farským si přitakávali i ohledně Brexitu

13.02.2019 20:26

Datum odchodu – neodchodu Velké Británie z Evropské unie se blíží. Dohoda o vystoupení však zatím nikde. Britská premiérka stále slibuje, že vyjedná úpravu odchodové smlouvy, a EU dokola prohlašuje, že se nic upravovat nebude. Na to, jestli skutečně odejdou Britové v březnu, později, nebo nikdy a zda s dohodou, či divoce, se ptal moderátor Daniel Takáč poslance ze sněmovního evropského výboru Jana Farského (STAN). Nechyběla ale ani polemika nad tím, proč k nám nepřijel americký ministr zahraničí v rámci své návštěvy v Evropě.

Zeman nikam nepojede, měli jasno na ČT. Takáč s Farským si přitakávali i ohledně Brexitu
Foto: Printscreen vysílání ČT
Popisek: Prezident Miloš Zeman pronáší vánoční poselství

„Brusel jasně říká Británii, že chce odejít, ale vstříc už vyšel. A teď je to na nich, aby to, co chtějí, její občané prosadili i ve svých volených orgánech,“ shrnul na úvod Farský aktuální situaci okolo Brexitu. Jestli Británie odejde 29. března z EU, si netroufá odhadovat. Čím blíž je ale čas odchodu, tím větší jsou podle Farského riziko a problémy, které mohou být vyvolány tvrdým odchodem bez dohody.

Anketa

Jste pro vyšší zdanění zisků zahraničních firem v Česku?

98%
2%
hlasovalo: 12054 lidí

Tím větší bude podle něj ale motivace poslanců k tomu, aby ve Velké Birtánii nakonec smlouvu o odchodu schválili. „Vazeb mezi EU a Velkou Británií je tolik, že vychytat vše, aby to nezpůsobilo problémy, je hodně složité. Ve všech smlouvách, které se Mayová snaží schválit, už to ale je. Nemůže dojít k tomu, že 29. března se zavřou hranice, přeruší se tok zboží. Lidé se zafixují v místech, kde jsou, atd.,“ dodal zděšeně Farský s tím, že něco tak nebezpečného nikdo jistě nechce.

„Opravdu tvrdý Brexit je velký problém a všichni jsou motivováni k dohodě, ale zároveň když se Británie rozhodla odejít s pocitem, že se tím stane znovu impériem, který je falešný, tak nemůžou vinit Evropskou unii z toho, že to, co navrhla EU, je málo,“ říká poslanec s tím, že nelze přece odejít, a zároveň zůstat.

Na to moderátor poznamenal, že prý hlavní vyjednavač Mayové mluvil o odkládání na co nejzazší termín. „Že si na poslední chvíli budou muset britští poslanci vybrat, buď co Mayová dohodla, nebo dlouhodobý odklad Brexitu, to je ta taktika?“ optal se moderátor Farského. „Může to tak být a jsem rád, že z toho vypadl ten tvrdý Brexit, protože to je to nejhorší, co by mohlo nastat,“ zopakoval poslanec.

Nevylučuje tak britskou taktiku, že se kalkuluje o tom, že buď se přijme to, co je na papíře, anebo nebude nic. „Pak je také ale otázka, jestli nevymění premiérku a vyberou někoho, aby vyjednal něco lepšího. Možná ti, kteří hlasovali za to, aby Británie z EU odešla, by konečně mohli v sobě najít tu slušnost a zodpovědnost, a když už to tak tlačili, mohli by něco dojednat, a ne se stáhnout. Ať už do jižní Francie, Evropského parlamentu a tvářit se, že jich se to netýká a nemají žádné plány, což je případ Borise Johnsona, který byl sice ministrem zahraničních věcí, ale to, co dnes předvádí, je zoufalé, jak si myje ruce nad tím, že s tím nemá nic společného a Mayová to vyjedná. To je dětinské a nebezpečné,“ kroutil Farský hlavou a doplnil, že doufá, že něco takového poslouží i jako ponaučení pro další státy Evropy, které by touto cestou uvažovaly.

Nezapomněl pochválit naše Ministerstvo vnitra za to, že jako jedno z prvních připravilo zákon, který upraví situaci pro případ tvrdého Brexitu bez dohody mezi Evropskou unií a Velkou Británií. „Jsem rád, že krizovou variantu máme připravenou a nemusí se schvalovat 28. března večer, protože tady jde opravdu o vážnou věc, o životy,“ doplnil.

Takáč se poté zajímal o názor Farského na to, proč podle něj americký ministr zahraničí Mike Pompeo, který je nyní ve střední Evropě, vynechal Prahu. „Třeba vyhodnotil návštěvu jako ne tak důležitou,“ usmíval se potutelně Farský a dodal, že je ale také možné, že je to spojeno s tím, že za dva týdny bude náš ministr zahraničí ve Washingtonu a setká se s ním.

„Nestojí za tím spíše ochlazování vztahů se Spojenými státy americkými?“ zapochyboval moderátor. To si ale Farský nemyslí. „Ta návštěva ministra zahraničí Petříčka je už dlouho plánovaná, aby se potkávali na našem kontinentu a pak znovu za čtrnáct dní ve Washingtonu, není nezbytné,“ krčil poslanec rameny.

„Symbolicky je to samozřejmě důležité, ale na druhou stranu, s kým by se potkávali v České republice? Těžko jenom s ministrem zahraničních věcí. Premiér je na dovolené a prezident jako kontakt, který spíše přetahuje Česko blíže k autokratickým režimům a na Východ, není tím pravým, se kterým by chtěl americký ministr jednat,“ pousmál se Farský, který to diplomaticky rozhodně nevidí jako žádný větší problém.

V souvislosti s tím připomněl, že Česká republika v kauze Huawei i prostřednictvím Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) reagovala docela rychle a reagovala v tomto případě v souladu se zájmy našich spojenců. „Takže je to spíše posílení vztahů s USA,“ zajímal se Takáč. „Nedával bych to ani výš, ani níž. Vztahy máme, vztahy probíhají a jsou to naši dlouholetí spojenci. To, že náš prezident nebyl přijat v Bílém domě... vždyť vzhledem k jeho prohlášení by bylo zvláštní, kdyby tam přijat byl,“ doplnil.

S tím jde ruku v ruce nejspíše i důvod, proč chce ministr Petříček vyjednávat spíše návštěvu premiéra Andreje Babiše v Bílém domě, nikoli prezidenta Miloše Zemana. „Asi má hlášení našich diplomatů, kde má šanci uspět, a nechce se vydat cestou velvyslance Kmoníčka, který sliboval, jak tam dostane Zemana v rámci měsíců, ale uplynuly roky. Sám Zeman ví, že se do Bílého domu asi nepodívá,“ dodal Farský.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…