Zeman poprvé předá vysoká státní vyznamenání

28.10.2013 7:35

Prezident Miloš Zeman dnes poprvé udělí vysoká státní vyznamenání. Slavnostní akt provázejí kontroverze, na Pražský hrad například nedorazí většina rektorů vysokých škol, neboť prezident odmítl pozvat dva jejich kolegy. Kvůli Zemanově postoji ke komunismu letos poprvé své kandidáty na ocenění nenavrhla Konfederace politických vězňů. Řadě pozvaných vadí například to, že by měl být oceněn bývalý člen KSČ a šéf slušovického zemědělského družstva František Čuba.

Zeman poprvé předá vysoká státní vyznamenání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled do Vladislavského sálu při inauguraci Miloše Zemana

Rodina novináře a sociálního demokrata Přemysla Janýra v médiích uvedla, že pokud Zeman skutečně vyznamená vysokým státním oceněním Čubu, vrátí Řád Tomáše Garrigua Masaryka, který Janýrovi in memoriam udělil prezident Václav Havel v roce 1999. Kvůli plánu vyznamenat Čubu a kvůli Zemanovu postoji k rektorům na Hrad nedorazí například pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09).

Podle prezidenta je na večerní slavnost pozváno 630 hostů. Na protest proti neúčasti svých dvou kolegů však na Pražský hrad nepřijede většina rektorů vysokých škol. Zeman nepozval nejvyššího představitele Jihočeské univerzity Libora Grubhoffera kvůli tomu, že se odmítl zúčastnit jmenování profesorů v Karolinu po sporu o jmenování akademika Martina Putny. Rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek pozvánku neobdržel, neboť Zemana nenechal vystoupit před studenty z obavy před volební agitací, prezident to považuje za urážku hlavy státu. Protestní neúčast většiny rektorů na ceremoniálu označil dnes Zeman za "falešnou solidaritu".

Oslavy budou zahájeny na Vítkově

Mezi oceněnými budou kromě Čuby například zakladatel divadla Semafor Jiří Suchý, renomovaný lékař Pavel Pafko a zakladatel Jazzové sekce Karel Srp. Podle zdrojů ČTK je pravděpodobné, že medaile dostanou hudebník Vladimír Mišík, herec Lubomír Lipský či televizní hlasatelka Kamila Moučková. Hovoří se také o tom, že vyznamenání obdrží filozof Erazim Kohák.

Zeman bude vyznamenání předávat poprvé. O rok dříve významné osobnosti naposledy odměnil jeho předchůdce Václav Klaus, který udělil 22 ocenění.

Oslavy vzniku republiky prezident spolu s premiérem v demisi Jiřím Rusnokem a dalšími politiky zahájí dopoledne na pražském vrchu Vítkově. K jezdecké soše husitského vojevůdce Jana Žižky z Trocnova položí věnec. Následně uctí památku neznámého vojína, který je uložen v kryptě Národního památníku na Vítkově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…