Zeman povýšil 11 generálů, z vedení vězeňské služby nikoho

28.10.2016 15:27

Prezident Miloš Zeman dnes jmenoval tři nové generálmajory a osm brigádních generálů. Při příležitosti dnešního státního svátku vyhověl 11 ze 13 nominací, které schválila vláda. Generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal a jeho náměstek pro vzdělávání Simon Michailidis mezi povýšenými nebyli. Hrad ani Zeman dosud nezdůvodnili, proč těmto nominacím nevyhověli.

Zeman povýšil 11 generálů, z vedení vězeňské služby nikoho
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

Zemanovo rozhodnutí je spojováno s tím, že nominující ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) otevřeně kritizoval pročínské vyjádření prezidenta a dalších ústavních činitelů v souvislosti s návštěvou tibetského duchovního vůdce dalajlámy. Pelikán před týdnem uvítal setkání některých českých zákonodárců s dalajlámou s tím, že je rád, že se celá země „nepřidala k politice bezpáteřního ponižování před čínskou mocností“.

Prezident v proslovu k povýšeným uvedl, že si prostudoval jejich životopisy a ocenil, že začínali ne-li přímo od píky, tak alespoň na nižších pozicích. Platit by to mohlo i pro Dohnala, který začínal jako strážný v pankrácké věznici.

„Existuje termín výsadkář, což je jedinec, který je dosazen do organizace svrchu a snaží se ji změnit, což se mu zpravidla nedaří. Blahopřeji vám, že nejste výsadkáři,“ řekl také Zeman.

Generálmajorem se stal šéf vojenské kanceláře Pražského hradu Jan Kaše. Stejné hodnosti dosáhli i velitel vzdušných sil Jaromír Šebesta a poradce náčelníka generálního štábu Jiří Verner.

Novými brigádními generály jsou zástupce ředitele sekce rozvoje a plánování schopností ministerstva obrany Jaromír Alan, velitel Velitelství výcviku – Vojenské akademie Josef Kopecký, zástupce ředitele ministerské sekce rozvoje a plánování schopností Ladislav Košner a šéf Ředitelství speciálních sil Karel Řehka.

Povýšeni na brigádního generála byli také první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek a bývalý policejní prezident, nyní ředitel karlovarské krajské policie Oldřich Tomášek. Stejnou hodnost mají také náměstek generálního ředitele hasičského sboru Slavomír Bell a ředitel královéhradeckých hasičů František Mencl.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…