Zeman pozval lídry koalice na schůzku. Může ale nastat jeden problém, týká se Sobotky

10.05.2017 14:59

Prezident Miloš Zeman chce řešit vládní krizi ještě před odletem do Číny. Hrad oznámil, že Zeman pozval šéfy koaličních stran na jednání do hotelu v Liberci, kde během své krajské cesty bydlí. Zda se setkání v daném formátu uskuteční, zatím není jasné. Problém může nastat v tom, že Sobotka má být tou dobou už v zahraničí.

Zeman pozval lídry koalice na schůzku. Může ale nastat jeden problém, týká se Sobotky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman při návštěvě sněmovny si třese rukou s ministrem financí Andrejem Babišem

K odvolání Andreje Babiše z vlády sice dřív než 18. května, kdy se hlava státu vrací z Číny, nedojde, Miloš Zeman se ale hodlá sejít s lídry všech tří koaličních stran. Pozval si je do Liberce.

„Prezident republiky Miloš Zeman ve středu dne 10. května 2017 pozval předsedu vlády a předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku, 1. místopředsedu vlády, ministra financí a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše a místopředsedu vlády a předsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka ke společnému jednání, a to na 19:30 hod. v Grand Hotelu Imperial v Liberci,“ oznámil ve středu odpoledne Hrad.

Zda se schůzka v avizovaném složení uskuteční, není zatím jasné. Ani jeden z pozvaných zatím svůj záměr dorazit za prezidentem nepotvrdil. Patrně s ohledem na to, že právě probíhá mimořádné jednání Poslanecké sněmovny k záležitostem týkajícím se Andreje Babiše.

Svoji účast zatím potvrdil jen vicepremiér Babiš. „1. místopředseda vlády, min. financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš již potvrdil, že se libereckého jednání s panem prezidentem zúčastní,“ napsal na Twitteru mluvčí Hradu.

Otazník visí především nad účastí premiéra Sobotky, který by v té době měl být mimo Českou republiku. Má totiž v plánu odpoledne vyrazit na několikadenní návštěvu Lucemburska. Koaliční lidovci přitom kritizovali prezidenta Zemana, že chce uprostřed vládní krize opustit republiku a vyzvali ho, aby návštěvu Číny zrušil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…