Zeman pozval premiéra a předsedy obou komor Parlamentu na novoroční obědy

07.12.2018 17:55

Novoroční oběd prezidenta Miloše Zemana s premiérem Andrejem Babišem se bude konat 3. ledna. S předsedy obou komor Parlamentu se na novoročním obědě prezident setká 9. ledna. ČTK to dnes řekl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Ústavní činitelé se poté opět setkají v druhé polovině ledna, kdy se uskuteční pravidelná schůzka k diplomacii.

Zeman pozval premiéra a předsedy obou komor Parlamentu na novoroční obědy
Foto: screen ČT
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Zeman a Babiš se na novoročním obědě sešli prvně letos, zúčastnily se i jejich manželky. Mluvilo se hlavně o rodinách, došlo ale i na politická témata. Setkáním tak udrželi novoroční tradici, kterou i přes napjaté vztahy v předchozích letech zachoval Zeman s bývalým premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD).

Prezident se naopak letos nesešel po Novém roce se šéfy parlamentních komor. Pražský hrad to nejprve zdůvodnil zaneprázdněním Zemana. Média později informovala, že tehdejší předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) odmítl nabídnutý termín, který by se konal před druhým kolem prezidentské volby.

Letos se Zeman s předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO) a novým předsedou horní komory Jaroslavem Kuberou (ODS) sejdou podle Ovčáčka 9. ledna ve 13:00.

Vrcholní ústavní činitelé se pak na společné schůzi sejdou ve druhé polovině ledna, kdy proberou problematiku české diplomacie. Naposledy se podobné jednání uskutečnilo v polovině září, tehdy ale bez účasti zástupce Senátu. Štěch se z účasti omluvil kvůli služební cestě. Zastoupit ho měla místopředsedkyně horní komory Miluše Horská (za KDU-ČSL), Hrad ji ale odmítl. Kromě prezidenta, premiéra a předsedů Sněmovny a Senátu bývají zváni také ministři zahraničí a obrany. Účelem schůzek je sladit přístup k zahraniční politice České republiky.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…