Zeman před volbami: Pokud bude, nedej bůh, zvolen Pavel... Nabídl Ztohoven, co pak vyvěsit nad Hradem

08.01.2023 11:40 | Ze sítí

Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro rádio Frekvence 1 řekl, co plánuje ještě stihnout do konce mandátu. Zmínil, jak projevil slovenské prezidentce lítost za výroky kandidátky na prezidentku Danuše Nerudové. Nepotěšil ho ani kandidát Petr Pavel, Zeman považuje za „ubohé“ jeho domlouvání vrácení prezidentské standarty na Hrad. A kritikou nešetřil ani ruského prezidenta.

Zeman před volbami: Pokud bude, nedej bůh, zvolen Pavel... Nabídl Ztohoven, co pak vyvěsit nad Hradem
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Anketa

Komu byste dali hlas v druhém kolem?

hlasovalo: 9506 lidí

Prezident Miloš Zeman minulou neděli navštívil Slovensko při příležitosti 30. výročí vzniku samostatné České republiky a Slovenské republiky. Setkal se například s předsedou Národní rady Slovenské republiky Borisem Kollárem či s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Čaputové vyjádřil lítost nad prohlášením kandidátky na českou prezidentku Danuše Nerudová. Ta uvedla, že zatímco Nerudová je ekonomka, která řídila univerzitu s rozpočtem dvě miliardy a s 1500 zaměstnanci, Čaputová je právnička, která zabránila skládce. „Vyjádřil jsem paní prezidentce Čaputové lítost nad tímto veřejným neuváženým prohlášení Danuše Nerudové. Takové prohlášení není ani ve volební kampani vhodné,“ řekl prezident Miloš Zeman pro Frekvenci 1.

Sdělil, že před odchodem z úřadu hodlá předat Řád bílého lva rakouskému protějšku Alexandru Van der Bellenovi, s nímž se také setkal. „Chci tak učinit při jeho návštěvě v Praze. Myslím, že si to zaslouží,“ zmínil prezident Zeman. Polský prezident Andrzej Duda mu prý děkoval za udělení milosti polským manželům Kordysovým, které soud poslal do vězení za prodávání nápoje z ayahuascy.

K 30. výročí vzniku samostatné České republiky a Slovenské republiky prezident Zeman dodal, že se mu líbila slova, která zazněla z úst Borise Kollára, a sice, že Československo nerozdělili občané, ale politici. „Přiznávám, že toto prohlášení je mi docela sympatické,“ doplnil český prezident.

Zpětně také okomentoval setkání bývalých premiérů, na které ho pozval premiér Petr Fiala. Atmosféru popsal jako „korektní“. „Každý mluvil o tom, co se mu jako premiérovu podařilo dokázat. Atmosféra byla korektní,“ řekl Zeman. Že nedorazil expremiér Bohuslav Sobotka ho nemrzelo, avšak Zeman by považoval za rozumné, kdyby Sobotka na setkání dorazil.

Už pří této příležitosti prezident Zeman premiéra Fialu informoval, že Petra Hladíka (KDU-ČSL) nejmenuje ministrem životního prostředí. „Řekl jsem mu samozřejmě, co mi vadí. Považuji za loajální, abychom se  s panem premiérem vzájemně nepřekvapovali,“ zmínil s tím, že mu sdělil výhrady, které k Hladíkovi má.

Zeman odmítá vyjádření lidovců, že jeho postoj ohledně nejmenování Hladíka ministrem je ‚protiústavní“: „Ústava zcela jednoznačně říká, že premiér navrhuje ministra, slovo návrh má v češtině naprosto jednoznačný význam,“ připomněl Zeman, že návrh lze vždy přijmout, či odmítnout. „Jestli lidovci tvrdí, že je můj postoj protiústavní, tak nejenže neznají ústavu, ale neznají ani češtinu,“ podotkl prezident.  

Premiér Fiala ale na nominaci trvá, vládní koalice hodlá počkat na nového prezidenta. „Jak rozhodne prezident v budoucnu, je na něm,“ podotkl Miloš Zeman s tím, že kauzu kolem privatizace brněnských bytů považuje za závažnou.

Pozastavil se také u kauzy Čapí hnízdo. V pondělí má padnout rozsudek, který si prezident Zeman netroufá odhadovat: „Počkejte si do pondělka, pokud rozsudek bude pro Andreje Babiše nepříznivý, má vždy, jako každý obžalovaný, možnost odvolání,“ poznamenal.

Zároveň uvedl, že si nemyslí, že by rozsudek mohl nějak výrazně ovlivnit kampaň před prezidentskými volbami: „Nemyslím si, že by kampaň rozsudek příliš mnoho ovlivnil. O kauze, která se táhne neskutečně dlouho, už víme prakticky vše,“ řekl Miloš Zeman, že stále platí, že v prezidentské volbě dá svůj hlas právě Babišovi, protože ze tří favorizovaných kandidátů má největší politické zkušenosti.

To, že se Miloš Zeman už boje o Hrad neúčastni, mu podle jeho slov nevadí: „Nebýt ve hře si užívám, je to příjemný pocit,“ zmínil.

Ve spojitosti s kandidátem na prezidenta Petrem Pavlem se vzneslo i téma navrácení prezidentské standarty na Hrad. Generál Pavel se chlubil, že domluvil její vrácení se skupinou Ztohoven, která ji ukradla. Zeman to považuje za „ubohé“. „Znesvěcení prezidentské standarty je útokem na jeden ze základních symbolů české státnosti. Pokud pan Pavel zvyšuje, ovlivňuje svou popularitu tím, že se stýká s pravomocně odsouzenými, kteří znesvětili jeden z těchto symbolů, vypovídá to o něm samotném. Považuji to za ubohost,“ konstatoval prezident Zeman.

K tomu, že jako podmínku navrácení standarty na její místo si Ztohoven klade podmínku, že prezidentem se nestane Babiš, pak Zeman podotkl: „Pokud by, nedej bůh, byl zvolen prezidentem generál Pavel, ať si Ztohoven vyvěsí na Hradě třeba generálskou čepici, to mě už nezajímá,“ pravil Zeman.

Pozastavil se také u kandidátky Nerudové, který odmítla, že v kauze rychlotitulů a plagiátů z doby jejího rektorování na Mendelově univerzitě, by pochybila: „Není důležité, co si o sobě myslí Nerudová, ale co si myslí jiní. A na sociálních sítích kolují prohlášení několika právních odborníků, kteří se k Nerudové vyjadřují krajně kriticky. Její vyjádření k podvodu nemělo daleko,“ zdůraznil Zeman.

Kandidáta Jaroslava Bašty z SPD si Zeman dle svých slov velmi váží, jednak proto, že je signatář Charty 77 a proto, že za komunistického režimu byl politickým vězněm. Ale vyjádření Bašty, že po případném zvolení prezidentem by odvolal Fialovu vládu, Zeman označuje za nereálné: „O tom mám pochybnosti, zda je to právně možné, aby takto prezident vládu odvolal.“

Zeman také zodpovídal dotaz, zda předpokládá, že se rozhodne před koncem svého mandátu jmenovat nového předsedu Ústavního soudu, který nahradí dosavadního předsedu Pavla Rychetského: „Právní analýza, kterou jsem si k tomu nechal zpracovat, říká, že neexistuje právní překážka pro takové rozhodnutí,“ sdělil Zeman. Nyní by ale z této věci nechtěl dělat téma, kterého by se mohli chytit někteří kandidáti na prezidenta.

A stranou nezůstal ani rusko-ukrajinský konflikt a slova o tom, jak je prezident Zeman zklamán z prezidenta Vladimira Putina: „Je to člověk, který udělal tragickou chybu, pohřbil svou politickou pozici. Je to chyba, kterou nikdo neočekával,“ řekl Zeman, a že se obává, že tato válka bude dlouhá a opotřebovávací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Názor ?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVladimir00 , 08.01.2023 13:11:33
Zemanův názor na rusko-ukrajinskou válku je poplatný usa a eu zájmům. Myslím, že Zeman po své nemoci na podzim 2021 ztratil vůli rozhodovat sám za sebe a podřizuje se americkým zájmům prezentovaných u nás usa-vyslancem a ředitelem bis-koudelkou. No a je také možné, že Zemanovi vypláchli mozek. Přece i každé dítě školou povinné si pamatuje, jak k tomu konfliktu došlo , jak Rusko několik měsíců žádalo jak usa, tak NATO jednání o bezpečné hranici. Putin prohlásil, že Ukajina v NATO je pro Rusko červenou linií, která by se neměla překročit. Ovšem Biden i Blinken říkali, že je nezajímá nějaká červená linie ... Tahle bezohlednost a arogance usa pak vedla k napadení Ukrajiny. Je jistě špatné, že se Rusku nepovedla blesková válka, myslím ale že nynější "vypínání" elektřiny a bourání dopravních cest je cestou k změně politiky Ukr. Rusové by se měli zaměřit na dopravní cesty (patrně z Polska), které dopravují na Ukr. západní letální zbraně ... Jinak Zemanovi můžeme popřát hladký odchod na důchod. Poslední rok a půl se mu fakt moc nepovedl a mnoho jeho někdejších voličů se od něho odklonilo ...

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…