Zeman přijme Pocheho v pátek v 15 hodin

20.06.2018 12:17

VÍME PRVNÍ Ve věci nejnovějšího politického sporu by mohlo být jasněji už za dva dny. Prezident Miloš Zeman přijme Miroslava Pocheho na lánském zámku v pátek v 15 hodin. Redakci to potvrdil mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček.

Zeman přijme Pocheho v pátek v 15 hodin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman veřejně spálil červené trenýrky, které skupina Ztohoven vyměnila za prezidentskou standartu vlající na Pražském hradě

Ke schůzce prezidenta a Pocheho se, aspoň podle mediálních vyjádření, upíná značná část politické scény. Především ČSSD. Napjatě očekávané setkání se uskuteční hned po návratu prezidenta z Ústeckého kraje.

Informace PL, že prezident Pocheho přijme v pátek ve tři hodiny odpoledne v Lánech, potvrdil redakci hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Nominace pražského člena ČSSD Miroslava Pocheho do vlády je nejskloňovanějším tématem posledních týdnů. Slevit nehodlá Poche, sociální demokraté jako celek, ale ani Hrad.

Podstatné je, že poslední slovo bude mít právě Miloš Zeman; a ten, jak známo, neustupuje. Zvláště v takto vyhrocených případech. Operovat proto s variantou, že si Zeman s Pochem na schůzce „vše vysvětlí“ a prezident ho nakonec ministrem jmenuje, se jeví jako z říše pohádek.

Netýká se to pouze Pocheho ambicí obsadit post na Ministerstvu zahraničních věcí, ale i jakéhokoli jiného resortu. Tedy i Ministerstva zemědělství, o čemž se začalo uvažovat, aby došlo k odblokování situace.

V této souvislosti připomínáme zjištění ParlamentníchListů.cz z půlky dubna letošního roku. Tehdy se spekulovalo, že by se Poche mohl stát šéfem vnitra. A zdroje redakce z okolí hlavy státu mluvily jasně.

Zeman má k Pochemu vážné výhrady, naznačovaly zdroje ParlamentníchListů.cz.

To později potvrdilo opakované vystoupení jak samotného prezidenta, tak silná ofenziva mluvčího Ovčáčka na sociálních sítích. Ten v několika desítkách tweetů opakovaně zdůrazňoval důvody, proč Pocheho prezident odmítá. Jde o postoje k migrační politice. Miroslav Poche se totiž v minulosti stavěl velmi pozitivně k přijímání uprchlíků. Dalším důvodem jsou politikovy rezervované postoje k vřelým česko-izraelským vztahům i obecná vyjádření zpochybňující existenci národních států.

Nejostřeji hradní postoj k Pochemu zformuloval Ovčáček minulou sobotu. „Tuhle nedůstojnou šarádu v režii ČSSD utneme velmi rychle. Pan prezident M. Pocheho NIKDY nejmenuje ministrem zahraničních věcí,“ napsal prezidentův mluvčí na Twitteru.

„Co má větší hodnotu? Stabilní vláda pracující ve prospěch republiky a občanů, nebo ministerské křeslo pro pražského šíbra a loutkovodiče? Odpověď již brzy poskytne ČSSD,“ vypálil ve stejný den mluvčí Hradu.

Krátce předtím Jiří Ovčáček, opět na Twitteru, shrnul důvody, proč je Poche na černé listině: „Zopakujme si zásadní důvody. Miroslav Poche je odpůrce národního státu, podpořil migrační kvóty a útočí na Stát Izrael a prezidenta USA. Absolutně nepřijatelný!“

Podle hradního výkladu se nejmenování tohoto politika nejenže nepříčí výsledkům vnitrostranického referenda v ČSSD, ale naopak jim odpovídá.

„Pan prezident v úvodu vnitrostranického referenda veřejně informoval členy ČSSD, že Pocheho nejmenuje ministrem zahraničních věcí. S vědomím tohoto faktu členové ČSSD rozhodli o vstupu do vlády premiéra Andreje Babiše,“ uvedl Ovčáček.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…