Zeman prodal svou duši čertům. A hned několika, objevil Bohumil Doležal. A my do toho prý spadneme s prezidentem

02.04.2016 9:21

Nyní již proslulý výrok Miloše Zemana pro čínskou televizi dokládá, že český prezident vzal vlastně zahraniční politiku pevně do svých rukou a nikdo až tak moc neprotestuje, píše na serveru Svobodné fórum politolog Bohumil Doležal.

Zeman prodal svou duši čertům. A hned několika, objevil Bohumil Doležal. A my do toho prý spadneme s prezidentem
Foto: ČT
Popisek: Bohumil Doležal

Zeman pro čínskou televizi prohlásil: „Je to nový začátek, protože mezi Čínou a bývalou vládou České republiky byly velmi špatné vztahy. Zdůrazňuji bývalou vládou, protože ta vláda velmi podléhala tlaku Spojených států a Evropské unie. Teď jsme znovu nezávislá země a formulujeme svou zahraniční politiku, která je založena na našich vlastních zájmech. Nevměšujeme se do zájmů žádné jiné země. A to je moje vysvětlení toho nového začátku.“

Celý text je ZDE.

„Pan prezident zkrátka vzal via facti českou zahraniční politiku pevně do svých rukou a nikdo až tak moc neprotestuje,“ okomentoval Zemanův výrok Doležal. Podle něj nemá ČSSD sílu se výrazně vzepřít ani Zemanovi, ani Babišovi. Přitom oběma nechtě, ale výrazně pomohla k moci. Přitom jak Zeman, tak Babiš jdou ČSSD ze všech sil po krku a připravují ji krok za krokem o výkonnou moc. „Je to těžké: Když někdo prodá svou duši čertu (v tomto případě hned dvěma najednou) za tím účelem, aby se chopil moci, pak sice moc v té či oné míře a na chvilku opravdu uchopí, ale o duši v každém případě přijde,“ domnívá se Doležal.

Zemanovo nepozvání Sobotky je drzost

Za skandální považuje také to, že na Hrad nebyl k setkání s čínským prezidentem vůbec pozván premiér Sobotka, přitom vicepremiéři Bělobrádek a Babiš pozváni byli. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček to okomentoval slovy: „Je to prezidentská, nikoli premiérská návštěva.“

„Mám k panu Sobotkovi spoustu výhrad, ale je to předseda vlády České republiky, jíž jsem občanem, a tak Zemanovo ‚nepozvání‘ Sobotky považuji jednak za drzost a jednak za pokus tichou cestou převzít kus exekutivních pravomocí a odstavit premiéra a vládu v zahraniční politice na vedlejší kolej,“ dodal Doležal s tím, že takový postup považuje za nebezpečný. „Copak to ti lidé nevidí? Proč se nebrání?“ diví se závěrem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…