Zeman se musí omluvit Šarapatkovi. Ten opakovaně „očekával“ prezidentův skon

02.04.2024 15:34 | Monitoring

Exprezident Miloš Zeman se musí omluvit bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi za výrok, že ho z Úřadu vlády vyhodil pro neschopnost. Nejvyšší soud odmítl Zemanovo dovolání a potvrdil dřívější verdikt. Na omluvu dostal Zeman šedesát dnů, České tiskové kanceláři to sdělila mluvčí soudu Gabriela Tomíčková.

Zeman se musí omluvit Šarapatkovi. Ten opakovaně „očekával“ prezidentův skon
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

„Nejvyšší soud odmítl dovolání Ing. Miloše Zemana ve věci žalobce Z. Š. Podrobnosti budou k dispozici po vyhotovení originálu rozhodnutí, což bude nejpozději do šedesáti dnů,“ uvedla Tomíčková k rozhodnutí Nejvyššího soudu ve sporu mezi bývalým prezidentem Milošem Zemanem a jeho tehdejším poradcem Zdeňkem Šarapatkou.

Prezident Miloš Zeman v listopadu 2017 v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost. Šarapatka ale v době, kdy byl Zeman premiérem, odešel z Úřadu vlády po dohodě.

„Pět let soudů. Dala si na čas: spravedlnost versus Miloš Zeman. Měli jsem o ni s Arturem Ostrým strach, ale nepodlehla: Nejvyšší soud dnes exprezidentovi nařídil omluvu za pomluvu, kterou o mně šířil. Naděje pro kmány a memento pro pány, že právo nezná vyvolených. Zlu se neustupuje!“ komentoval Šarapatka zamítnutí Zemanova dovolání.

 

 

Anketa

Škodí Andrej Babiš České republice?

13%
85%
hlasovalo: 41574 lidí
„Omluva je námi předepsaná. V případě průtahů nebo snad jejího neuskutečnění následuje exekuční návrh,“ dodal následně Šarapatka v diskusi.

Šarapatka byl Zemanovým poradcem v době, kdy ten byl předsedou vlády. Díky jeho výpovědi na policii se podařilo rozkrýt původ materiálu Olovo, jehož cílem měla být dehonestace tehdejší místopředsedkyně sociální demokracie Petry Buzkové.

Vyšlo najevo, že vznikl přímo v týmu Zemanových poradců. Šarapatka později z Úřadu vlády odešel. Zeman však v rozhovoru pro televizi Barrandov prohlásil, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost.

Kvůli tomuto výroku se Šarapatka obrátil na soud, a začal spletitý proces. Nejprve soudy nařídily omluvu, kterou ale podle nich neměl učinit sám tehdejší prezident Zeman, nýbrž stát prostřednictvím ministerstva financí, uvedla ČT24.

Ústavní soud rozsudky, které k tomu vedly, následně zrušil s tím, že za výroky nese odpovědnost Miloš Zeman jako soukromá osoba. Šarapatka proto podal novou žalobu mířící na prezidenta, které soudy pravomocně vyhověly.

Miloš Zeman se ve stanovené lhůtě neomluvil. Šarapatka kvůli tomu podal na prezidenta exekuční návrh, zatímco tehdejší hlava státu se obrátila s dovoláním na Nejvyšší soud. Ten následně vydal rozhodnutí o odkladu vykonatelnosti rozhodnutí o omluvě.

Bývalý radní ČT Zdeněk Šarapatka je dlouholetým kritikem Miloše Zemana. Nedávno neváhal zveřejnit fotografii, jak je „připraven“ v černém, zatímco byl Zeman hospitalizován v nemocnici. „Prý je to vážné, ale stabilizované. My jsme připraveni…,“ sdílel spolu s pobaveným smajlíkem a fotografií, na níž pózuje v černém. Poté, co média uveřejnila, že je Zeman „ve stabilizovaném, avšak vážném stavu“, zveřejnil Šarapatka tento komentář. 

A není to poprvé, co se takto kontroverzně Šarapatka vyjadřoval. V souvislosti s úmrtím předsedy Senátu Jaroslava Kubery v lednu 2020 sdílel společnou fotkou Kubery se Zemanem s textem: „Smrt je popleta: dobří odcházejí…“

V minulosti Šarapatka před Milošem Zemanem varoval, že je pátou kolonou a dostává úkoly z Moskvy rozvrátit Českou republiku. „Český prezident musí pokračovat v rozvratu vlastní země. Léto, neléto. Projít nesmí nikdo, kožená brašna už nerozhoduje. Kdo hájí ústavu, kritizuje Zemanovu kolaboraci s někdejšími okupanty a nechce zpátky pod ruský vliv, je pro Pražský hrad nepřítelem číslo jedna. Kremlofilní prezident se proto činí i z vejminku, odkud hraje vabank o uzurpování ještě větší moci,“ poznamenal Šarapatka  v roce 2019 s tím, že jeho zápal pro Putinovu strategii dosáhnout nestability míří zjevně do finále. 

„Republika má totiž coby někdejší satelit sovětské moci pro dnešní Rusko pořád strategický význam a Miloš Zeman s ním kolaboruje s mouřenínskou vervou. Jeho masakrování ústavy skrze karikaturu ministra kultury dnes navazuje na celou sérii systematických kroků k rozkladu vlastní země ve prospěch cizí mocnosti,“ dodal.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

,!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekudli , 02.04.2024 16:21:10
Omlouvám se vám pane Šarapatko nabídl jsem vám výpověď dohodou pro vaši neschopnost.

|  13 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…