Zeman se sešel s americkým velvyslancem, připomenou si vznik ČSR

28.08.2018 14:48

Prezident Miloš Zeman se sešel s americkým velvyslancem Stephenem Kingem. Slavnostním obědem v pražské rezidenci velvyslance si připomenou letošní sté výročí vzniku Československa. Kromě historických okamžiků se budou podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka bavit i o aktuálních tématech, napsala ČTK.

Zeman se sešel s americkým velvyslancem, připomenou si vznik ČSR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

V lednu 1918 předložil americký prezident Woodrow Wilson program 14 bodů, který dal základ uspořádání Evropy po první světové válce. Patřilo mezi ně právo národů na sebeurčení, což posloužilo jako základ pro rozpad Rakousko-Uherska a vytvoření samostatného Československa. Ovčáček již o víkendu v tiskové zprávě uvedl, že dnešním obědem Zeman symbolicky ocení roli Spojených států při vzniku Československa. „Nezávislá Československá republika by nikdy nevznikla bez přispění USA a prezidenta W. Wilsona, jenž ambice středoevropských národů podpořil," podotkl mluvčí.

Zeman bude s Kingem kromě historie jednat o aktuálních otázkách. Řešit budou podle Ovčáčka aktuální mezinárodní témata i bilaterální záležitosti. „Prezident republiky věnuje pozornost zejména možnostem a perspektivám ekonomické spolupráce mezi Českou republikou a USA," uvedl hradní mluvčí.

Spojené státy mají například zájem o více než desetimiliardovou zakázku na vojenské vrtulníky pro českou armádu. Americká společnost Westinghouse by se také mohla zúčastnit případného tendru na výstavbu dalšího jaderného bloku v ČR.

Pražský hrad naopak zajímá, zda Zemana přijme americký prezident Donald Trump. Český prezident s Trumpem po jeho zvolení do úřadu amerického prezidenta telefonicky hovořil a Pražský hrad následně zveřejnil, že se v dubnu 2017 setkají v Bílém domě. Schůzka se ale neuskutečnila.

Český prezident v posledních letech jezdil do USA na zasedání Rady bezpečnosti OSN. Letos se zářijového setkání světových státníků nezúčastní. Premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí po obědě se Zemanem řekl, že ho prezident požádal, aby ho zastoupil. Místo předsedy vlády ale z časových důvodů do New Yorku odcestuje Jan Hamáček (ČSSD), který je pověřen řízením Ministerstva zahraničních věcí.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …