Zeman se setkal s černohorským prezidentem. Dojednali dostavbu elektrárny českou firmou

06.04.2016 14:05

Prezident Miloš Zeman se dnes na Pražském hradě setkal s černohorským prezidentem Filipem Vujanovičem. Mluvili spolu o blížícím se vstupu Černé Hory do NATO i o zájmu o členství v Evropské unii. Tématem byla i dostavba druhého bloku tepelné elektrárny Pljevlje, kterou by za několik miliard měla postavit firma Škoda Praha. Novinářům to po setkání řekli oba prezidenti.

Zeman se setkal s černohorským prezidentem. Dojednali dostavbu elektrárny českou firmou
Foto: Hanka Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Zeman po jednání s černohorským protějškem řekl, že Česko plně podporuje úsilí Černé Hory stát se plnohodnotným členem Severoatlantické aliance i Evropské unie. Zároveň ocenil úspěchy, kterých Černá Hora v této oblasti dosáhla. Vujanović Česku za jeho dlouhodobou podporu poděkoval. Vyjádřil naději, že Česká republika bude jednou z prvních zemí, která přístup Černé Hory do NATO podepíše.

Černá Hora bude přizvanou zemí NATO

Přístupové protokoly Černé Hory k NATO by měly být podepsány v květnu v Bruselu. Balkánská země se pak stane „přizvanou zemí“ a její zástupci se budou moci účastnit většiny jednání institucí Severoatlantické aliance. Vstup do NATO budou muset následně schválit všechny členské země vojenského spolku.

Dalšími tématy dnešního jednání byly podle obou prezidentů výstavba železniční trati v Černé Hoře za účasti dvou českých firem, dodávka vodních turbín a plánovaná smlouva se Škodou Praha o výstavbě druhého bloku tepelné elektrárny. Podle dřívějších informací by projekt měl stát asi 9,5 miliardy korun. Vujanović vyjádřil naději, že patřičná mezivládní smlouva bude v této záležitosti brzo podepsána. Mluvili i o turismu. Podle Zemana Černou Horu navštěvuje ročně 50 000 českých turistů. Dodal, že řada jeho přátel v zemi v nedávné době byla a odjela nadšena, že našla skvělé místo pro život.

Politické dráhy obou prezidentů jsou podobné

„Málokdy jsem se setkal s partnerem, který měl téměř shodnou politickou dráhu jako já,“ řekl také Zeman. Připomněl, že oba byli předsedy parlamentu, premiéry a nyní jsou prezidenti. Dodal, že Vujanović má pouze náskok v tom, že byl také ministrem vnitra.

Vujanović do Prahy přicestoval i s manželkou Svetlanou v úterý, v Česku zůstane do čtvrtka. Na Pražském hradě je Zeman s chotí Ivanou přivítal dopoledne na prvním nádvoří s vojenskými poctami. Po vzájemném setkání následoval společný oběd za účasti dalších politiků včetně předsedy Senátu Milana Štěcha.

Českou republiku v roli prezidenta navštívil Vujanović už v minulosti. V roce 2007 se zúčastnil summitu hlav států střední a jihovýchodní Evropy v Brně a v prosinci 2011 v Praze pohřbu Václava Havla. Ve stejném roce se v Černé Hoře setkal s českým prezidentem Václavem Klausem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…