Zeman se v Lánech radil o ekonomické diplomacii, i se Zaorálkem

12.04.2014 20:21

Zahraniční politika České republiky a takzvaná ekonomická diplomacie - to byla hlavní témata dnešní porady prezidenta Miloše Zemana s jeho poradci na zámku v Lánech na Rakovnicku. Porady se zúčastnili i ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek, jeho předchůdce v úřadu Jan Kohout a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. ČTK to sdělil Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman se v Lánech radil o ekonomické diplomacii, i se Zaorálkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zámek v Lánech

Zaorálek ČTK řekl, že účastníci schůzky mluvili o aktuální situaci na Ukrajině, čelící intervenci sousedního Ruska a česko-ruských vztazích. V otázce takzvané ekonomické diplomacie ministři zahraničí a průmyslu prezidenta seznámili s chystanými změnami, které mají podpořit český export a lákat zahraniční investory.

Prezident není spokojen s ekonomickou diplomacií

Zeman ve středu v rozhovoru pro ČTK uvedl, že není spokojen se současnou českou ekonomickou diplomacií. Česká republika by podle něj měla obchodovat i se státy kritizovanými za stav lidských práv. Uvedl, že své výtky sdělí ministrům při první návštěvě zasedání vlády, kam přijde nejspíš v květnu.

„Nejsem spokojen s tím, jak probíhá skutečná ekonomická diplomacie. Jak se snažíme dobýt nové trhy, jak se občas objevují naprosto nesmyslné překážky, ať už celní, vízové nebo jakékoli jiné. Politika by měla být odstraňováním bariér," uvedl v rozhovoru Zeman.

Zaorálek s Mládkem připravují novou koncepci

„Ta kritika je podle mého názoru z velké části oprávněná. V době Nečasovy vlády byla ekonomická diplomacie nečitelná. Nikdo nevěděl, kam se obrátit," reagoval dnes Zaorálek na prezidentovu kritiku. S Mládkem připravuje novou koncepci spolupráce ministerstev. Právě mezi ministerstvy zahraničí a průmyslu v minulosti vznikl spor o obsazování postů obchodních radů na velvyslanectví a o to, kdo má vlastně podporu exportu v zahraničí na starosti. Šéfové ministerstev v minulé úřednické vládě Jiřího Rusnoka se loni dohodli, že by tato agenda měla přejít znovu pod Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Takzvanou ekonomickou diplomacii je podle Zemana třeba sjednotit a odstranit některé ideologické překážky, které jí brání. Zeman už na počátku března vyvolal diskuze svým výrokem, že Česká republika by neměla ohrožovat vývoz a investice tuzemských firem například v Uzbekistánu nebo Íránu přehnaným důrazem na ochranu lidských práv. Prezidentova slova tehdy odmítl mezi jinými i ministr pro lidská práva a Zemanův soupeř z prezidentské volby Jiří Dienstbier (ČSSD).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…