Zeman se vyjádřil k novému premiérovi a odrazil útok novinářky

19.06.2013 11:30

Prezident Miloš Zeman slíbil odvádět pravidelně částku ve výši 30 procent svého platu do nově založeného Nadačního fondu na splácení státního dluhu. Svůj slib už začal také plnit. Měsíčně bude Zeman do "prezidentského fondu" posílat 60 tisíc korun. A to až do roku 2018.

Zeman se vyjádřil k novému premiérovi a odrazil útok novinářky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Nečas předal do rukou prezidenta demisi. Zeman pověřil Nečase i vládu výkonem funkce do jmenování volády nové.

Už minulý týden prezident podepsal první složenku na 60 tisíc korun, tedy třetinu prezidentského platu. Složenky jsou podle prezidenta datovány trvalým platebním příkazem až do března 2018, tedy po celé pětileté funkční období.

Podle správce fondu ekonoma Jiřího Rusnoka tak chtějí jeho zakladatelé přispět kapkou v moři, aby pomohli dluhovému sevření, ve kterém se Česká republika nachází.

S dárci se prezident za odměnu vyfotí

Do tohoto "prezidentského fondu" může přispět kdokoli, Zeman doufá, že se k němu přidají další dárci. Počítá s tím, že přispěvatelé budou pocházet především z vyšších příjmových vrstev. Jako odměnu jim prezident slibuje pouze fotografii s jeho osobou.

Novináři přítomní na tiskové konferenci, která se konala k příležitosti založení fondu, se pochopitelně ptali také na současnou vládní krizi. Nicméně Zeman nechtěl před naplánovanými schůzkami příliš spekulovat o dalším vývoji.

Doufá, že do pátku se koaliční strany dohodnou a představí kandidáty na premiéra. Prezident ovšem nezapomněl zdůraznit, že být kandidátem neznamená, že se dotyčná osoba skutečně stane předsedou vlády. "To by bylo příliš sebevědomé," dodal prezident.

Zeman nebyl příliš sdílný ani co se týče možných nominací na post premiéra. Nevyloučil možnost mimořádných voleb, ačkoli to podle jeho uvážení není ideální varianta. "Nikdy jsem se nevměšoval do vnitřních věcí stran, proto nechci spekulovat o tom, zda úřadující předseda ODS by měl či neměl být automaticky kandidátem na premiéra. To není moje věc, to je věc ODS," konstatoval.

Účty za kampaň jsou uhrazené

Závěrem tiskové konference zazněl také dotaz novinářky HN na vyúčtování prezidentské kampaně. Prezident Zeman předal slovo svému kancléři a předsedovi volebního výboru Vratislavu Mynáři. Během toho zkritizoval postup Jana Pirka, předsedy volebního výboru neúspěšného kandidáta Jana Fischera, který podle něj nepřevzal odpovědnost za vedení účtu.

Mynář ujistil novináře o tom, že do pátku budou splaceny veškeré závazky za kampaň. Očekávají také mírný zůstatek ve výši asi 36 tisíc korun, který se tým prezidenta Zemana rozhodl věnovat na konto Fondu ohrožených dětí Klokánek. 

reklama

autor: adr

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…