Zeman si v Senátu nejspíš připíše další úspěch. S advokátem, kterého chce do Ústavního soudu

11.11.2014 20:06

Senát by měl schválit nominaci místopředsedy České advokátní komory Davida Uhlíře na ústavního soudce. Horní komoře to dnes jednomyslně doporučil její výbor pro lidská práva. Senát jako celek má o návrhu rozhodnout na schůzi, která bude 3. prosince. Termín stanovil senátní organizační výbor.

Zeman si v Senátu nejspíš připíše další úspěch. S advokátem, kterého chce do Ústavního soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu proběhl veřejný seminář Umírá Ústav pro studium totalitních režimů?

Odborník na občanské právo Uhlíř senátorům řekl, že by chtěl k Ústavnímu soudu přinést pohled na řízení ze strany jeho účastníka. "Mám 35 let zkušeností s pohledem na právo zezdola, z pohledu uživatelů, spotřebitelů práva, tak doufám, že to je skutečnost, která může přijít vhod," uvedl.

Uhlíř působí v advokacii od roku 1979

Uhlíř uvedl, že byl také insolvenčním správcem a prováděl oddlužení fyzických osob i konkurzy velkých společností. Přiznal mimo jiné, že jej překvapilo, za jak málo peněz musí někteří lidé reálně žít. Kritizoval nebankovní úvěrové společnosti i mezery v zákoně, které umožňují manipulace s insolvenčním řízením. Zadlužená společnost si podle něj může "vyrobit" velké množství věřitelů, kteří jí půjdou na ruku, a jejich prostřednictvím tak ovládnout insolvenční řízení.

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský již dříve Uhlířovu nominaci uvítal. Kandidát má podle něj dobrou pověst. V týmu ústavních soudců by Uhlíř nahradil Ivanu Janů, jejíž mandát skončil v polovině září. V případě senátního souhlasu s jeho jmenováním bude mít Ústavní soud opět všech 15 členů.

Uhlíř působí v advokacii od roku 1979. Absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, kde v současné době přednáší. V komoře advokátů je nejen místopředsedou, ale rovněž členem zkušební komise pro občanské, rodinné a pracovní právo. Komoru reprezentuje i v mezinárodních organizacích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…