Zeman si z Choliny odvezl v době půstu jitrnice i tlačenku

06.03.2014 20:10

Jitrnice, tlačenka i klobásy provoněly dnes limuzínu prezidenta Miloše Zemana, který je druhým dnem na návštěvě Olomouckého kraje. Pochoutky ze zabijačky dostal jako výslužku v Cholině na Olomoucku. Obec kvůli němu dnes uspořádala vepřové hody. Neodradilo ji od toho ani to, že je období půstu. Vedení obce to odůvodnilo tím, že hody byly připraveny už na původní termín Zemanovy návštěvy v loňském listopadu, který byl zrušen.

Zeman si z Choliny odvezl v době půstu jitrnice i tlačenku
Foto: Daniela Černá
Popisek: Miloš Zeman se starostou Litovle Zdeňkem Potužákem

„Mí lékaři mi kvůli cukrovce předepsali dietu. Dovolte mi proto, abych vám srdečně poděkoval za speciálně připravené dietní jitrnice, dietní klobásy, dietní tlačenku a dietní jelita. Nepochybuji o tom, že materiál těchto pochutin je vyloženě a ryze dietní a až je budu konzumovat, budu se tímto způsobem léčit," komentoval dnes s úsměvem Zeman objemnou výslužku.

Hody měly být už na podzim

Podle řezníka Jana Buriana bylo na hody připraveno šest desítek jitrnic, deset tlačenek a šest kilo kořeněného ovaru. „Do výslužky pro prezidenta putovala celá tlačenka, prejt, jitrnice a čtyři kila klobás," řekl ČTK řezník. Ovšem nepotvrdil slova prezidenta, že by z prasete o váze kolem 130 kilo připravili něco speciálního. „Dělali jsme to standardně podle našich receptů. Nic neměníme, aby se nic nepokazilo," dodal.

Vepřové hody se v Cholině odehrály poprvé, paradoxně v období čtyřicetidenního půstu před Velikonocemi, kdy by měli podle církevních tradic jíst lidé velmi střídmě a zdržet se masitých pokrmů. Prezidentovi o den dříve udělil arcibiskup Jan Graubner popelec. Starostka Pavla Bezová uvedla, že původně byly hody připraveny na listopadovou návštěvu prezidenta, která byla kvůli Zemanovým zdravotním potížím odložena. Obci se nechtělo dělat obecní hody zvlášť a pak pro prezidenta vymýšlet jiný program.

Prezident Zeman je v Olomouckém kraji od středy

Většina obyvatel obce dnes na půst nehleděla a klobásy mizely rychle z pultů. Našli se však i lidé, kteří řezníky obcházeli. „Vadí mi to, že jsou prasečí hody. Jsem zastáncem toho, že tradice jsou tradice. Já si tlačenku určitě nedám," řekl ČTK obyvatel Choliny Pavel Žemlička. Podle starostky by se vepřové hody již měly v Cholině udržet, v době půstu už se ale konat nebudou. Rezervováno je pro ně místo v době adventu.

Obyvatelé Choliny, která návštěvníky vítá jako rodná obec stréčka Křópala, vzali návštěvu jako atrakci. Vybaveni fotoaparáty, kamerami i mobilními telefony si natáčeli Zemana, který zabijačku ochutnal na místě s pivem. Posezením s cigaretou obklopen davem zdejších občanů nakonec lehce narušil časový harmonogram svého programu.

Prezident Zeman je v Olomouckém kraji od středy. Dnes zavítal do firem Siemens a Papcel, pozdravil se s obyvateli Litovle a v plánu má ještě setkání s obyvateli Prostějova. Pátek věnuje Přerovsku, návštěvu zakončí ve zvonařské dílně v Brodku u Přerova.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …