Zeman to rozjel na ČT. Sekl své nepřátele a dal jim najevo svou nechuť

18.10.2016 15:07

Prezident Miloš Zeman se vyjádřil k uplynulým senátním a krajským volbám. Jak je vnímá a co si myslí o sociální demokracii, řekl reportérovi Vladimíru Keblúškovi pro ČT24.

Zeman to rozjel na ČT. Sekl své nepřátele a dal jim najevo svou nechuť
Foto: ReproFoto: Blesk.cz
Popisek: Prezident Miloš Zeman při rozhovoru pro Blesk TV.

„Myslím si, že spíše je lidem jedno, zda Senát existuje, nebo neexistuje. Protože kdyby si Senátu více vážili, bude účast vyšší. Je mi to líto, protože uznávám, že Senát by mohl být pojistkou, ale na druhé straně jsme desetimilionová země. To znamená, že máme tolik obyvatel, jako je nějaké středně velké město v Evropě, Americe, o Asii už vůbec nemluvím. A položte si jednoduchou otázku, zda desetimilionové město, jménem Česká republika, potřebuje dvě komory Parlamentu,“ zahájil svá slova v rozhovoru s Českou televizí Zeman.

On sám si prý podobnou otázku leckdy klade. „A když budu k Senátu zdvořilý, tak vám řeknu, že si nejsem jist odpovědí,“ sdělil. 

Anketa

Kdybyste byli Miloš Zeman, na koho byste politicky spoléhali?

hlasovalo: 2673 lidí

„Je to samozřejmě téma, které je potřeba řešit, stejně jako nízká volební účast obecně. Nelze jenom kritizovat, ale je třeba najít řešení. A to jsem již několikrát navrhoval. Je to povinná volební účast, jako byla za Masarykovy první republiky. Nejdeš k volbám, zaplatíš nějakou, nepříliš vysokou, ale maličkou pokutu. A příště si to rozmyslíš a k těm volbám půjdeš,“ řekl Zeman.

Následně se Zeman vyjádřil i k hnutí ANO a ČSSD a výsledkům ve volbách. „Je to poměrně nový fenomén na české politické scéně. Každý nový fenomén teprve nasává osobnosti. Něco zcela jiného je sociální demokracie. To je historicky nejstarší česká politická strana. A pokud nedokázala nabídnout přitažlivé osobnosti, tak si myslím, že je to chyba výběru a že za tu chybu samozřejmě v první řadě odpovídá vedení ČSSD,“ řekl Zeman.

Do Senátu se podle svých slov Zeman nyní nechystá, neboť mu v tom brání jedno z usnesení, které se jej jalo poučovat. „To bylo přijato většinou jednoho hlasu, a to ještě za dramaticky nízké účasti asi 18 senátorů. Poučovalo mě o tom, jak si mám ve své prezidentské funkci počínat. Do konce roku se tam nevydám,“ sdělil. 

Hlava státu následně popřála lidovcům a hnutí ANO. „Lidovcům, co se týče Senátu, hnutí ANO, co se týče krajských voleb. Lidovci měli jednu výhodu. Měli osvědčené a dobré komunální politiky. A já bych všem stranám v naší republice přál, aby místo toho, že vytáhnu jako králíka z klobouku nějakého kandidáta, vyšel z toho, že je tady úspěšný hejtman, starosta, primátor, to je nejrozumnější postup,“ zmínil Zeman.

„STAN má jako nejpřirozenějšího partnera lidovce, neboť obě strany jsou středové. Na druhé straně platí takzvané aditivní kvorum, neboť musí poté překročit 10 %. Bylo by to přirozené a nesporně by to byla konkurence pro ty dosud silnější politické strany,“ uzavřel Zeman k otázce spojení STANu a lidovců do příštích parlamentních voleb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…