Zeman udělí státní vyznamenání divadelníkovi Jiřímu Suchému

16.10.2013 16:59

Spoluzakladatel divadla Semafor, spisovatel a hudebník Jiří Suchý převezme 28. října z rukou prezidenta Miloše Zemana státní vyznamenání. Oznámilo to ve středu Klicperovo divadlo v Hradci Králové, které kvůli tomu muselo přesunout plánované představení hostujícího divadla Semafor. Suchý ČTK informaci potvrdil, Hrad se k ní nevyjádřil. Legenda českého divadla je od roku 1995 nositelem medaile Za zásluhy druhého stupně. Ocenění dvěma státními vyznamenáními je v novodobé historii netradiční.

Zeman udělí státní vyznamenání divadelníkovi Jiřímu Suchému
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman vkládá do Zdi nářků lístek s přáním

"Z obvykle dobře informovaných kruhů se nám doneslo, že v tento Den vzniku samostatného Československa převezme pan Jiří Suchý na Pražském hradě státní vyznamenání," napsal v dopise adresovaném návštěvníkům Klicperova divadla jeho ředitel Ladislav Zeman.

Klicperovo divadlo odložilo vystoupení v rámci festivalu Čekání na Václava

Dvaaosmdesátiletý Suchý ČTK řekl, že ví o úmyslu prezidentovy kanceláře poctít ho státním vyznamenáním. Nechtěl o něm však mluvit, protože Hradu slíbil, že tak do 28. října neučiní. Sám prý nemá tušení, jaké vyznamenání by měl dostat. Mluvčí prezidenta Hana Burianová ČTK sdělila, že seznam oceněných nemá k dispozici. Hrad ho do Dne vzniku samostatného Československa ani nechce komentovat.

Suchý měl v Hradci Králové vystoupit v rámci festivalu Čekání na Václava, který se uskuteční na výročí vzniku samostatného Československa. Kvůli tomu, že na Pražském hradě obdrží ocenění, muselo být vystoupení o den odloženo. "Slíbil jsem na Hradě, že to řeknu jen v Klicperově divadle," řekl ČTK Suchý. Podle slibu jsem se zachoval, dodal.

Suchý už v minulosti obdržel medaili Za zásluhy

Jiří Suchý se narodil 1. října 1931 v Plzni, která mu před několika lety udělila čestné občanství. Muž mnoha talentů je znám i tím, že rád maluje a je vášnivým sběratelem všeho možného. Kromě medaile Za zásluhy je držitelem Thálie či Ceny Ministerstva kultury.

To, že by někdo převzal od prezidenta dvě státní vyznamenání, je v polistopadové české historii naprosto neobvyklé. Podle dostupných údajů se tak stalo v případě Ivana Medka, někdejšího kancléře Václava Havla (1996 až 1998). Ten v roce 1991 převzal ještě československý Řád Tomáše Garrigua Masaryka, v říjnu 1999 mu pak prezident Havel udělil medaili Za zásluhy.

Sněmovna navrhle 39 jmen na udělení státních vyznamenání

Hrad obvykle seznam oceněných bedlivě střeží a do poslední chvíle ho nechce zveřejnit. Prezident Zeman bude vyznamenání předávat poprvé. O rok dříve významné osobnosti naposledy odměnil jeho předchůdce Václav Klaus, který udělil 22 ocenění.

Na udělení státních vyznamenání letos poslanci Zemanovi navrhli 39 jmen. Mezi nimi se nachází autorka pomníku lidických dětí Marie Uchytilová-Kučová. Zeman už dříve avizoval, že akademická sochařka státní vyznamenání in memoriam obdrží. Dolní komora ji nominovala na medaili Za zásluhy. Stejné ocenění poslanci navrhli například pro rockové hudebníky Vladimíra Mišíka a Radima Hladíka, kytaristu Lubomíra Brabce a opakovaně také pro chirurga Pavla Pafka.

Na nejvyšší státní vyznamenání, Řád Bílého lva, sněmovna navrhla čtyři osobnosti. Jde o válečné veterány Josefa Holce, Otakara Hrubého, Ondřeje Mézla a Pavola Švece. Řád Tomáše Garrigua Masaryka poslanci doporučili dát rovněž čtyřem lidem.

Loni poslanci nominovali 27 osobností. Klaus při posledním předávání ocenění ze sněmovních návrhů vyhověl třem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…