Zeman už si chystá svůj kabinet, chce zvrátit vrbětickou kauzu, tvrdí komentátor. Přidala se pirátka Richterová

26.04.2021 16:22

Komentátor David Klimeš se ve svém textu pro Aktuálně.cz rozepsal o tom, že prezidentu Miloši Zemanovi by v současné době předal vládu jen šílenec. Opozice se to chystá udělat. Jeho slova následně okomentovala i pirátská poslankyně Olga Richterová.

Zeman už si chystá svůj kabinet, chce zvrátit vrbětickou kauzu, tvrdí komentátor. Přidala se pirátka Richterová
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

„Prezident se snaží vyvolat dojem, že vyslovení nedůvěry vládě reálně nic moc nezmění. Ve skutečnosti už chystá svůj kabinet, aby mohl zvrátit česko-ruský spor,“ domnívá se Klimeš ve svém komentáři. 

Uvedl, že prezident – i přestože v pořadu Partie na TV Prima uvedl, že po případném vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše (ANO) nechá dovládnout kabinet do říjnových voleb a předčasné volby nevyhlásí ani v případě rozpuštění Sněmovny – drží všechny palce opozici, aby si nerozmyslela svůj plán na vyslovení nedůvěry vládě, která z něj udělá naprostého vládce politické scény.

„Ač se po kauze Vrbětice ocitl v nejnižším bodě své prezidentské popularity, opozice se jej z této prekérní situace chystá vysekat úspěšným hlasováním o nedůvěře vládě. Ve chvíli, kdy pak Babiš předá Zemanovi demisi, dostane pověření řídit vládu do doby, než bude znám nový premiér. Zda někdo takový bude ještě před sněmovními volbami, je zcela na libovůli hlavy státu,“ dodal Klimeš.

Podle jeho hypotéz připravuje Hrad už dvě varianty dalšího vývoje. Buď se Andrej Babiš skloní hluboko, že funkci podrží, nebo Zeman Babišovu hlavu setne. „A pak nastoupí Jiří Rusnok 2.0, tedy jako v roce 2013 premiér, který nedisponuje podporou ani jednoho poslance, ale přesto může z vůle prezidenta po dlouhé měsíce vést zemi. Jak šílené je nyní předat kompletní vládu do rukou Zemanovi, je všem zcela jasné. Přesto si v opozičních lavicích i v médiích všichni bojí vybírat mezi dvěma zly. Tak už to ale v politice často nakonec bývá a zde po kauze Vrbětice je vše jasné: raději nechat ještě pár měsíců vést exekutivu exkomunistu, estébáka a dotačního kombinátora ve střetu zájmů Andreje Babiše než předat vládu zcela odbržděnému prezidentovi a vyprázdněné ruské ambasádě,“ dodal Klimeš.

„Jedinou reálnou variantou po nedůvěře vládě je tak buď ponížený Babiš, který plní na počkání vše, co přijde z Hradu, anebo nový prezidentský premiér. Prioritní úkoly loutkové vlády není těžké domyslet: pro začátek relativizovat kauzu Vrbětice, znovu nafouknout ruskou ambasádu, odvolat šéfa BIS, nakoupit Sputnik, dostat Rosatom znovu do hry o Dukovany, zbavit se ředitele ČT a vymazat vrchní patro státního zastupitelství. Neopájejme se iluzí, že toto vše by skončilo nejpozději 8. a 9. října. V roce 2013 byly volby v říjnu a Rusnokův kabinet skončil až v lednu roku následujícího. To však volby dopadly tak jasně, že s nimi Zeman ani lánským pučem nehnul. A také měl asi ještě nějaké zábrany. Těžko říct, jak dlouho by se prezident svůj kabinet rozhodl držet u moci tentokrát,“ poznamenal závěrem Klimeš varující opozici před touto podle jeho slov naprosto šílenou zoufalostí.

„Prezident se snaží vyvolat dojem, že vyslovení nedůvěry vládě reálně nic moc nezmění. Ve skutečnosti už chystá svůj kabinet, aby mohl zvrátit česko-ruský spor. Klíčová věc, výborný článek Davida Klimeše. Miloš Zeman chce nejspíš změnit celé směřování naší země,“ podotkla k tomu poslankyně Pirátů Olga Richterová.

"Prezident se snaží vyvolat dojem, že vyslovení nedůvěry vládě reálně nic moc nezmění. Ve skutečnosti už chystá svůj kabinet, aby mohl zvrátit česko-ruský spor."

Klíčová věc, výborný článek @david_klimes
MZ chce nejspíš změnit celé směřování naší země.https://t.co/PWoBenLmWf

— Olga Richterová - poslankyně za Piráty (@olgarichterova) April 26, 2021

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Toto není pokus o přepisování dějin...“ Oslavy osvobození. Bez ruské vlajky i hymny

10:13 „Toto není pokus o přepisování dějin...“ Oslavy osvobození. Bez ruské vlajky i hymny

Několik tisíc lidí se zúčastnilo pietního aktu a následného doprovodného programu v Muzeu na demarka…