Zeman v Ázerbájdžánu: Přijel zrovna, když je dusno. A provedl něco, co české novináře opět naštve

15.09.2015 13:23

Prezident Miloš Zeman v Baku jedná s ázerbájdžánským prezidentem Ilhamem Alijevem. Oficiální návštěva české hlavy státu se koná zrovna při vyvrcholení sporů země s EU.

Zeman v Ázerbájdžánu: Přijel zrovna, když je dusno. A provedl něco, co české novináře opět naštve
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman a ázerbajdžánský prezident Ilham Alijev

Miloš Zeman rokuje s Ilhamem Alijevem, prezidentem Ázerbájdžánu. Po slavnostním uvítacím ceremoniálu před prezidentským palácem v Baku na pobřeží Kaspického moře se oba lídři odebrali k soukromému jednání.

Zemanovo uvítání se neslo v přátelsky laděné atmosféře, prezidenti během neformální rozmluvy vtipkovali. Český prezident ani zde neopomněl zmínit svůj vztah k žurnalistům. Při představování národních delegací položil český prezident Alijevovu tiskovému mluvčímu „kontrolní otázku“: „Máte rád novináře?“ Po kladné odpovědi Miloš Zeman dodal: „To je chyba!“

Média v Ázerbájdžánu zrovna v úterý, kdy svoji zdejší oficiální návštěvu český prezident Miloš Zeman zahajuje, píší o sporu země s EU.

Evropský parlament totiž koncem minulého týdne přijal rezoluci, která kritizuje „nevídané represe proti občanské společnosti v Ázerbájdžánu“. Zdejší parlament v reakci na to zastavil členství země v meziparlamentní organizaci Euronest a vyzval vládu k přehodnocení členství v projektu Východní partnerství.

Ázerbájdžánský parlament je přesvědčen, že rozhodnutí Europarlamentu je důkazem systematické kampaně, jejímž cílem je očernit Ázerbájdžán.

Zda se k tématu vyjádří i prezidenti Zeman s Alijevem při odpolední společné tiskové konferenci, zatím není jisté. Je však pravděpodobné, že jedním z témat jednání bude spolupráce v rámci Východního partnerství, která je nyní ohrožena.

Ázerbájdžán je na kritiku poměrů v zemi citlivý. Před lety během působení Karla Schwarzenberga na ministerstvu zahraničí hrozilo, že kvůli ministrovým výrokům na adresu ázerbájdžánského prezidenta padne několik plánovaných miliardových obchodů.

Schwarzenberg tehdy prohlásil, že v zemi panuje „solidní rodinná diktatura“. Situaci nakonec zachraňoval právě Miloš Zeman. Prezident slova tehdejšího ministra odsoudil a přijal velvyslance Ázerbájdžánu na Hradě.

reklama

autor: Radim Panenka

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …