Zeman v Bělehradě varoval před islámským terorismem financovaným z drog a prodeje orgánů

01.04.2014 20:38

Historické dlouhotrvající a silné přátelství, podpora vstupu Srbska do EU nebo Kosovo. O těchto tématech mluvil český prezident Miloš Zeman a srbský prezident Tomislav Nikolić před novináři. Česko a Srbsko spolu podle Zemana v politických otázkách naprosto souzní. Později ale přišla řeč také na „odebírání orgánů“ a varování před mezinárodním terorismem.

Zeman v Bělehradě varoval před islámským terorismem financovaným z drog a prodeje orgánů
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman se svým srbským protějškem Tomislavem Nikolićem

„Oficiální návštěva českého prezidenta Miloše Zemana má pro Srbsko velký význam,“ řekl srbský prezident Tomislav Nikolić v úvodním prohlášení.

Dle očekávání podpořil Miloš Zeman snahu srbské vlády i prezidenta na cestě do Evropské unie. Přístupové rozhovory zahájil Bělehrad s Bruselem letos v lednu po dlouhém vyjednávání a výrazných ústupcích směrem k jednostranně odtrženému Kosovu.

Prezident Zeman směrem k srbskému vstupu do současné evropské osmadvacítky ironicky poznamenal, že se snad ve svých sedmdesáti letech vstupu Srbska do EU dožije.

Masaryk jezdil po světě se srbským diplomatickým pasem

Anketa

Který český premiér byl nejlepší?

16%
56%
2%
5%
12%
1%
2%
1%
2%
hlasovalo: 17467 lidí
Tomislav Nikolić vyzdvihl tradici silného česko-srbského přátelství i spojenectví během světových válek. Neopomněl zdůraznit, že Tomáš Garrigue Masaryk jezdil po světě v době první světové války se srbským diplomatickým pasem.

Zeman především zdůraznil, že s sebou do Bělehradu na oficiální návštěvu přivezl početnou podnikatelskou delegaci, v čemž vidí možnost konkrétní spolupráce mezi oběma zeměmi. V Srbsku totiž nezaměstnanost dosahuje 26 procent. České investice by tak mohly vytvořit nová pracovní místa.

Během celého prvního dne státní návštěvy české hlavy státu v Bělehradě padala nejčastěji slova o vzájemném a pevném přátelství a spolupráci Čechů a Srbů.

Ať celá srbská vláda jezdí českými škodovkami

Namísto zrušeného setkání s budoucím srbským premiérem Aleksandarem Vučićem navštívil Miloš Zeman showroom srbské společnosti, která zde prodává české automobily Škoda. Tam prezident mluvil o tom, že vzájemné vztahy nejsou jen o slovech, ale především o konkrétních činech. „Jako se říká, že každý muž by měl zasadit strom, postavit dům a zplodit syna nebo dceru, stejně tak by i po naší spolupráci mělo něco zůstat,“ uvedl Zeman.

„Slyšel jsem, že polovina srbské vlády používá české škodovky a na vás je, aby je používala vláda ze sta procent,“ vybídl český prezident manažery.

Miloš Zeman zahájil výstavu ve vojenském muzeu v Bělehradě

V podvečerních hodinách stihl prezident Zeman položit věnec u hrobu neznámého vojína na Avale, kde s přehledem vystoupal zhruba sto schodů k monumentálnímu památníku. Následně ještě hlava českého státu ve Vojenském muzeu v pevnosti Kalemegdan zahájila výstavu o společné česko-srbské vojenské spolupráci.

„Neměli jsme bohužel sílu a odvahu se postavit nacismu“

„Společným nepřítelem našich obou států se stalo nacistické Německo a my jsme bohužel nenašli ani odvahu, ani sílu, abychom se právě proti tomuto nepříteli dokázali postavit. Chtěl bych ocenit hrdinství srbské armády, a zcela úmyslně říkám srbské a nikoli jugoslávské armády, v boji proti nacistickým okupantům,“ vzpomínal prezident republiky.

Historie je podle jeho slov opět ironická a před námi je opět nový nepřítel. „Tímto společným nepřítelem je mezinárodní terorismus, jehož nejviditelnější formou je islámský fundamentalismus. Nepodceňujme toto nebezpečí už jen proto, že je dobře finančně zabezpečeno zejména z prodeje narkotik,“ varoval Zeman.

Nepřímá narážka na Kosovo. Některé režimy se živí odebíráním lidských orgánů…

„A to ještě nemluvím o financování některých režimů prostřednictvím odnímání lidských orgánů a jejich zpeněžování,“ rýpl si nepřímo Miloš Zeman do vedení jednostranně odtrženého státu Kosovo, jehož nezávislost celá řada zemí světa, včetně Srbska nebo třeba Ruska, Číny nebo Izraele neuznává.

Prezident Zeman dodal, že výstavu zahajuje jako vzpomínku na statečnost a upozornění, že stále nežijeme v bezpečném světě. „To, co dnes nejvíce potřebujeme, jsou právě stateční lidé,“ konstatoval Miloš Zeman.

Během druhého dne své státní návštěvy se český prezident zúčastní česko-srbského ekonomického fóra na půdě srbské hospodářské komory, navštíví fabriku vyrábějící pneumatiky ve městě Ruma a setká se s českými krajany. Ve čtvrtek pak s delegací odcestuje do Lublaně na státní návštěvu Slovinska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…