Zeman v Přelouči vysvětloval, proč rozděluje společnost. Došlo na islám i přiznání ohledně žen

12.01.2015 23:06

REPORTÁŽ Prezidenta Miloše Zemana přivítali lidé v Přelouči. Sem přijel v pondělí odpoledne v rámci cesty po Pardubickém kraji, aby debatoval s lidmi. Na samotné otázky ale mnoho času nezůstalo. Před budovou takzvané Občanské záložny v centru města se shromáždilo pár stovek přihlížejících, kteří očekávali příjezd hlavy státu.

Zeman v Přelouči vysvětloval, proč rozděluje společnost. Došlo na islám i přiznání ohledně žen
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miloš Zeman při setkání s občany v Přelouči

Plný sál vítal prezidenta a ocenil jeho příchod bouřlivým potleskem. Na pódiu ho pozdravila starostka Přelouče Irena Burešová a hejtman kraje Martin Netolický. „Nepřišel jsem pronášet dlouhé projevy, ale debatovat. Už Masaryk říkal, že demokracie je diskuze. Vždy dávám jako první slovo někomu, kdo má jiný názor než já. Nelze přehlížet argumenty svého oponenta, zejména, když má argumenty,“ řekl hned v úvodu prezident Zeman a zmínil několik základních problémů ve městech Pardubického kraje. Například nezaměstnanost nebo záměr vodního díla na splavnění Labe.

V této souvislosti vyjádřil své znepokojení nad odvoláváním odpůrců stavby na poslední chvíli. „Pokud oponenti hrají poctivou hru, mají odvolání podat hned, jakmile je vydáno příslušné rozhodnutí. Potom se setkáváme s tím, že se proti výstavbě rychlostní komunikace ze Zlínského kraje na Slovensko protestuje se zdůvodněním, že na trase se vyskytuje chráněný živočich, křeček polní,“ sdělil Zeman. „Je to paradoxní, ale krajskému úřadu bylo uloženo najít pozemek v jeho vlastnictví, kam bude populace křečků polních v počtu asi třiceti kusů přesunuta. Já nevím, jak se odchytávají křečci, ale vím, jak se odchytávají motýli. Neboť argumentem proti zdymadlům je výskyt modráska, druhu, který s výjimkou této lokality nikde jinde v zemích českých a moravských nežije,“ pokračoval prezident.

Vyzval proto s humorem posluchače: „Vezměte síťky, z dětství si to možná pamatujete, se síťkami odchyťte modráska a odneste ho na vhodný pozemek, aby mohla začít stavba, která přinese Přelouči také nová pracovní místa.“ Podpořil snahu nechat za sebou něco užitečného. Tedy stavbu, která přežije dnešní i budoucí zastupitele a zanechá stopu v dějinách. Pak předal slovo jednomu z odpůrců v hledišti. Přihlásil se Lukáš Spurný s červeným dárkem: „Nemám otázku, spíše přání. My jsme připravili dar, což může znít zvláštně, ale my to tak cítíme. Jde o vzkazy od lidí, kteří si myslí, že se vám daří naši společnost rozdělovat a není to správné. Neberte to jako útok na svoji osobu, spíše jako pohled, jak vás někteří občané mohou vnímat,“ vysvětlil mladík.

Prezident Miloš Zeman odpověděl, že vzkazy rád převezme a potvrdil, že společnost je rozdělena v řadě věcí bez ohledu na osobu prezidenta. Počínaje právě prezidentskou volbou, názory na Rusko, Ukrajinu, Čínu i na islámský terorismus. „Jsou zastánci i vyhranění odpůrci, a já patřím k těm druhým, ale chápu ty, kteří tvrdí, že je islám míromiluvné náboženství. Já s tím nesouhlasím. Nechť má každý právo na svůj názor, ale forma, kterou jste zvolili, tak trochu odporuje výzvě zástupců červených karet. Pane prezidente, chceme s vámi mluvit z popudu organizátorů, je lepší. Je lepší, když spolu lidé mluví z očí do očí než předávat písemné vzkazy. Já doufám, že tam najdu milostný dopis, kde pod záminkou rozporu s mými názory mi někdo vyznává lásku,“ zavtipkoval na konci odpovědi Miloš Zeman.

Jako další požádal o slovo Zdeněk Boner. Vyzval hlavu státu, aby otevřela Vladislavský sál k diskuzi na téma referendum závazné pro Parlament, Senát i prezidenta. „Prosím, abyste se zamyslel, jestli budou občané této země dalších dvacet let bez práva a možnosti něco ovlivnit. Vnímám vás jako jednoho z prvních prezidentů, který je nejslabším článkem politické moci. Protože jste nebyl volen politiky, ale občany. Žádám, abyste nám dal důvěru k otevření sálu k diskuzi,“ uvedl.

Miloš Zeman rozdělil odpověď na podstatnou a nepodstatnou část. Za tu podstatnou považoval otázku referenda, jehož je dlouhodobým zastáncem. „V tom jsme na jedné lodi. Druhá, nepodstatná věc, spočívá v pronájmu Vladislavského sálu, který je vyprodán na léta dopředu. Ocitáte se ve velmi těžké konkurenci, jde o místo vrcholných okamžiků pro Českou republiku,“ vysvětlil prezident a dodal, že zákon o referendu je v současné době v projednávání a připravoval ho Jiří Dienstbier. Předpokládá určitý počet petentů, aby byl projednán. Doporučil také spíše semináře třeba na půdě vlády.

Zeman podotkl, jak je důležité, aby rozhodnutí v referendu nebylo chápáno jako doporučení, ale něco závazného, v tom je rozdíl. V některých evropských zemích je doporučující a jinde, jako ve Švýcarsku, je závazné. "Další věc je, čeho se referendum týkat nesmí, a tady se neshodneme. Nemělo by se týkat daní a rozpočtu, protože každý by chtěl nulové daně. Já neznám člověka, který by je platit chtěl. Nemělo by se týkat omezení základních lidských práv, a taková omezení existují ve všech zemích,“ řekl prezident. Zdeněk Boner vysvětlil, že zákon četl a není dost široký, většinu okruhů k hlasování zakazuje. Zeman souhlasil s širším záběrem zákona a zároveň upozornil na různé podoby hlasování. Ve Švýcarsku mají pouze ano – ne, ale nevyjadřují názor.

Potom zbyl čas pouze na poslední dotaz z publika, a ten vznesl zástupce organizace Islám v České republice nechceme jménem Ištván. „Vy možná někdy společnost rozdělujete, naštěstí je tu téma, které osmdesát až devadesát procent lidí spojuje, a to je islám. Chtěl bych vám poděkovat a pozvat vás na naši demonstraci, která se koná v pátek před vaším barákem na Hradčanském náměstí,“ řekl. Prezident Zeman poděkoval: „Vy jste teď právě uvedl další důkaz, že společnost rozděluji. V tom případě, že osmdesát procent protestuje a dvacet, možná méně, islám podporuje, opět svým názorem společnost rozděluji. Někomu se líbí hubené a někomu tlustší modelky. Mně se líbí ty hubenější – pokud nejsou jako tyčky – ale je tu skupina, které se líbí silnější modelky. Kdybych řekl, že štíhlejší modelky se mi líbí víc, zase rozděluji společnost. Každý jasně vyjádřený názor to dělá a jediný způsob, jak ji nerozdělovat, je neříkat žádný názor. Ale tohle já dělat nebudu,“ dodal Miloš Zeman nakonec.

Na prapor města Přelouče zavěsil prezidentskou stuhu, podepsal se do pamětní knihy a přijal několik darů včetně obrazu s vlastní osobou. Cesta Miloše Zemana pokračuje i v úterý a ve středu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…