Zeman ve formě: Ruský agent s projímadlem, to mě pobavilo. Bakalovým médiím nevěřím ani slovo. A ostrá slova o tajných službách

05.05.2020 18:10

5. května 1945 začalo v Praze povstání proti nacistickým okupantům. Prezident Miloš Zeman, kterému bylo v té době tři čtvrtě roku, se k této dějinné události vyjádřil v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu na Českém rozhlasu. Hovořilo se však i o vztazích s Ruskem a o koronaviru.

Zeman ve formě: Ruský agent s projímadlem, to mě pobavilo. Bakalovým médiím nevěřím ani slovo. A ostrá slova o tajných službách
Foto: Screen: FTV Prima
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Partii.

Úvodem Zeman hovořil o tom, zda ví vše o Pražském povstání. „Já myslím, že jsem se o Pražském povstání dozvěděl poměrně dost, ale chtěl bych mluvit spíš o tom, jak aktéři Pražského povstání dopadli. Byl to především profesor Albert Pražák, byl to Josef Smrkovský, ale byl to taky voják Nechanický, který byl dokonce komunisty popraven. Lidé, kteří se zasloužili o republiku, většinou skončili špatně,“ uvedl prezident s tím, že se to může stát poměrně jednoduše – ve chvíli, kdy v zemi vládnou podprůměrné osobnosti.

„Je to závist, která se přelévá do nenávisti. A pokud ty neosobnosti mají v ruce moc, tak dělají vše pro to, aby tito lidé byli likvidováni fyzicky nebo alespoň profesně,“ poznamenal Zeman. Dodnes se podle jeho slov také mluví o smrti Jana Masaryka, kdy není jasné, zda šlo o sebevraždu. „Na jedné straně Sovětskému svazu Masarykovo angažmá pomáhalo, na druhou stranu se obávali toho, že může vytvořit v zahraničí odboj,“ dodal. Naši historici tohle podle něj dosud řádně neprobádali.

Následně Zeman hovořil o rusko-českých vztazích, které procházejí turbulentním obdobím, a to zejména kvůli odstranění sochy maršála Koněva v Praze 6. Hned tři pražští politici – Zdeněk Hřib, Pavel Novotný a Ondřej Kolář – disponují policejní ochrankou, což se Zeman obává, že jde o zviditelňování. „Pokud nevyjedou čeští politici do Ruska, a myslím si, že v tomto případě není možný ani eurozatykač, maximálně zatykač Interpolu, nic jim nehrozí,“ poznamenal k ruské reakci Zeman. „Pokládám to za přemrštěnou reakci, ale je to reakce na hloupost, kterou udělali naši jinak bezvýznamní politici. Myslím si, že Praha 6, Praha i Řeporyje se mají starat o své osídlení, a politiku, která je celostátní, mají nechat na politicích,“ dodal Zeman.

„V bakalovském Respektu, a jak víte, já médiím Zdeňka Bakaly nevěřím ani slovo, jsem si přečetl a pobavilo mě, že sem měl přijet ruský agent s ricinem,“ uvedl Zeman, který se domnívá, že ricin je něco jako projímadlo. „V každém případě, kdyby k tomu opravdu došlo, tak by to naše zpravodajské služby musely potvrdit, což se zatím nestalo,“ sdělil Zeman, že ani Vojenské zpravodajství, jemuž věří nejvíce, žádnou takovou informaci nesdělilo. 

Zeman velmi zkritizoval Evropskou komisi, kdy pozitivní roli při řešení pandemie podle něj sehrály národní státy. „Evropská komise je spíše instituce pro dobré počasí, a když do lodi teče voda, tak musí být dokonce několik kapitánů,“ poznamenal. 

Když se hovořilo o uzavřených hranicích, řekl, že pro to, aby lidé necestovali do zahraničí, je z několika důvodů. „Jestliže by naši turisté odjeli do ciziny a vrátili se nakažení a tady by byla druhá vlna epidemie, tak to je první faktor proti těmto výjezdům... Potřebujeme restartovat ekonomiku a součástí je i domácí cestovní ruch – to, že by jeden rok lidé nejeli do zahraničí, by pomohlo,“ dodal. 

Závěr pak patřil otázce, jak podle prezidenta vláda zvládla epidemii koronaviru. „Pozoruju česká média, která ječí, že vláda jedná chaoticky. Vláda však vyvedla bez předchozích zkušeností tuto zemi z asi největší krize, kterou měla v moderní historii. Selhala naproti tomu opozice, média, obojí se omezilo na poštěkávání,“ sdělil Zeman a za příklad vzal poslance Kalouska (TOP 09), senátora Fischera a novináře Palatu z Deníku. Tyto tři příklady jej podle jeho slov vedou k tomu, že vláda jednala zodpovědně, a opozice a novináři selhali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…