Zeman v kauze Peroutka vyhrává. Napsal někdo, od koho vás to velmi překvapí

05.05.2015 18:37

Redaktor Petr Honzejk z Hospodářských novin píše, byť se mu to prý nepřiznává snadno, že Zeman vyhrává. Text „Hitler je gentleman“ sice ještě nikdo neobjevil, ale když si jeho název zadáte jako heslo do Googlu, objeví se přes 800 tisíc odkazů. A co je na Googlu, to prý je dnes pravda.

Zeman v kauze Peroutka vyhrává. Napsal někdo, od koho vás to velmi překvapí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Pravda se totiž dnes prý už vystěhovala z reálného světa a figuruje jen v tom virtuálním. „Pokud se o něčem na nejrůznějších platformách komunikuje, byť by šlo o naprostý nesmysl, poznenáhlu to získává hmotnost, tak nějak to stále víc a víc JE. Bylo tomu tak do jisté míry vždy, ale dnes je to zcela extrémní,“ myslí si redaktor Hospodářských novin.

A pokud něco ve virtuálním světě existuje, je možnost s tím kreativně pracovat. Tato práce má ovšem dnes sofistikovanější podobu, než Goebbelsovo primitivní „stokrát opakovaná lež se stává pravdou“. Dnes není potřeba vnucovat lež, stačí zpochybnit pravdu, aby lidé nevěděli, čemu věřit. Díky tomu už nemáme pravdu a proti ní lež, ale dvě „verze“ na stejné úrovni.

Celý komentář ZDE

Přesně toto se prý odehrává kolem článku „Hitler je gentleman“. „Zeman postupuje podobně jako současná ruská propaganda, která také produkuje různé teorie, dezinformace a výmysly s cílem zneprůhlednit děje, aby si většina lidí nakonec řekla, že pravdu nemá cenu hledat, protože je tak nějak uprostřed,“ myslí si Honzejk.

Prezident tedy podle něj šikovně místo neexistujícího textu „Hitler je gentleman“ podstrkuje jiné, aby dokázal, že Peroutka sice možná takový text nenapsal, ale nejspíš si to myslel. Posledním majstrštykem této relativizace je prý to, že vypsal za nalezení Peroutky odměnu. „Odměny se vypisují běžně za chycení zločinců, takže v sémantickém poli lidového diskurzu Peroutka už nikdy nemůže být zcela očištěn, ale navždy zůstane sprostým podezřelým,“ vysvětluje redaktor.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…