Zeman v letadle zhodnotil návštěvu Slovenska a zmínil se o knížeti

05.04.2013 18:32

Návštěva prezidenta republiky Miloše Zemana s manželkou na Slovensku je minulostí. Vládní speciál s prezidentským párem na palubě přistál na letišti v Praze-Kbelích v pátek v sedmnáct hodin. Zeman v letadle zhodnotil svoji cestu a vyjádřil se i k dalším tématům.

Zeman v letadle zhodnotil návštěvu Slovenska a zmínil se o knížeti
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman u pomníku M. R. Štefánika během návštěvy Bratislavy

Na začátku svého pátečního bratislavského programu prezident Zeman položil věnec k monumentální soše spoluzakladatele československého státu Milana Rastislava Štefánika. Zde se setkal se zástupci českých krajanských spolků. „Zjistil jsem, že je to vůbec poprvé, co český prezident přišel k této soše. Jistě to není naposled a jistě také nejsem posledním prezidentem. Mohla by z toho být tradice,“ řekla hlava státu krajanům.

Zeman pomůže českým krajanům

Zeman se živě zajímal, jaké mají naši krajané v Bratislavě podmínky a zda mají možnost se někde organizovaně scházet. Reagovali, že nemají k dispozici žádný dům či prostor, který by měli k dispozici. „Tak se na to podíváme,“ slíbil prezident pomoc. A skutečně pak během setkání s bratislavským primátorem mluvil o tom, že by bylo třeba nějaký prostor sehnat.

Obří Štefánikův pomník má pohnutý osud, na což během setkání upozornil i sám prezident. Slavnostně odhalen byl v roce 1937, ale během existence fašistického státu z něho byl odstraněn lev. Komunisté pak sundali i samotnou sochu Štefánika a nechali ji roztavit. Obnoven byl až několik desetiletí později.

S bratislavským primátorem Milanem Ftáčnikem se prezident Zeman setkal v historickém Primaciálním paláci v centru Bratislavy, který je vedle kulturních akcí využíván jako reprezentační prostor zdejšího magistrátu. Během setkání u skleničky byl prostor i na tradiční cigaretu. V prostoru Bratislavského hradu s výhledem na celé město Miloš Zeman na pozvání předsedy slovenského parlamentu Pavola Paška poobědval.

Chystá se setkání se Stanjurou

V letadle na cestě do Prahy pak hlava státu novinářům svoji cestu zhodnotila. „Byla to cesta, během které nedošlo na žádné zjevné konflikty, protože ty už se v minulosti podařilo odstranit, a která se zabývala novými úkoly, které jsem už ve většině případů jmenoval. Ať je to třeba spojení Carga, dopravní propojení a podobně. Řekl bych, že po návštěvě pomníku Milana Rastislava Štefánika nám přibyl ještě jeden bod, a to symetrické vybudování Českého domu v Bratislavě a Slovenského domu v Praze,“ řekl v letadle novinářům Miloš Zeman.

Ten zároveň uvedl, že ve věci možného spojení českého a slovenského Carga bude jednat s příslušnými ministry, přičemž s některými o tom už mluvil. „Bude mezi nimi samozřejmě i pan ministr Stanjura,“ doplnil prezident.

Hrozby KLDR vůči Jižní Koreji...

„Na cestu do Rakouska už jsem se domluvil s panem ministrem Kubou, že se mnou poletí buď on nebo jeho náměstek,“ reagoval Zeman na dotaz, jaké další cesty plánuje a zda bude brát v potaz i styl ekonomické diplomacie, který buduje ministr průmyslu a obchodu.

„S panem ministrem zahraničí se velmi rád setkám, stejně tak jako se setkávám se všemi ostatními ministry. Na druhé straně abych se s ním setkával kvůli hrozbám Severní Koreje vůči Jižní Koreji, to bych pokládal za poněkud přehnané,“ doplnil prezident na aktuální otázku ze zahraničí.

Další zahraniční cesta čeká Miloše Zemana už za necelé tři týdny, kdy se vypraví do Vídně za prezidentem Heinzem Fischerem. Ten Zemana ve svém paláci přijal ještě v době české prezidentské kampaně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…