Zeman v nejlepší formě spustil hodinovou kanonádu: Brexit, Čína, „škrtič“ Kalousek, snůška nesmyslů. A za těchto okolností se potkám s dalajlamou

26.06.2016 14:26

Před letními prázdninami poskytl prezident Miloš Zeman obsáhlý rozhovor televizi Prima. Zastal se jí ve věcí informování občanů o uprchlické krizi a pak okomentoval téměř vše od Brexitu, který České republice nijak neprospěje, přes Čínu, s níž Německo obchoduje, ale nás za to kritizuje, až po Roberta Šlachtu. Toho je prý prezident připraven vyslechnout. Zmínil také Miroslava Kalouska (TOP 09), EU a jiné otázky.

Zeman v nejlepší formě spustil hodinovou kanonádu: Brexit, Čína, „škrtič“ Kalousek, snůška nesmyslů. A za těchto okolností se potkám s dalajlamou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Anketa

Velká Británie odchází z Evropské unie. Co se teď stane s EU?

hlasovalo: 19710 lidí

Prezident má za to, že se při Brexitu uplatnila strategie Lose – Lose, čili prohráli všichni. „Podle mého názoru z ekonomického i politického hlediska je odchod Velké Británie z EU ztrátou. Já předpokládám, že Skotsko nyní vyhlásí referendum o nezávislosti, které vyhraje, a z Velké Británie už nebude velká. Takže nakonec prohrají i Britové, kteří by si přáli, aby jejich země byla veliká,“ poznamenal prezident hned na úvod.

Prohraje i česká ekonomika. Pokud se britská ekonomika obrní hradbou cel, zkomplikuje to obchodování mezi Českou republikou a Velkou Británií.

„Já bych k tomu jenom dodal, že Evropská komise si také musí přičíst svůj díl viny. Já jsem se zdržoval jakéhokoli komentáře, jak by měli Britové hlasovat, protože když jim dáváte knížecí rady, tak se tím spíše naštvou... Evropští politici se budou cítit jako malé děti, sraženi odchodem Velké Británie z EU místo toho, aby si uvědomili, co to způsobilo,“ podotkl Zeman.

To, že odchod Velké Británie oslabí i EU, není pochyb. „Ono se o Evropské unii právem říká, že je Evropská unie ekonomickým obrem, ale politickým trpaslíkem. Já bych si samozřejmě přál, aby Evropská unie hrála rovnocennou partii s USA, s Čínou, případně s Ruskem, ale teď po Brexitu se to určitě nestane,“ posteskl si prezident.

Kdyby špičky EU byly opravdu výrazné osobnosti, tak by se chytly za nos,“ dodal k tomu prezident. V tuto chvíli ale ve vedení EU nejsou výrazné osobnosti. Tak pravil prezident Zeman. Nikoli poprvé konstatoval, že Brity k odchodu z EU vedla obava z masové migrace a Brusel tuto obavu ještě přiživil svým trváním na politice povinných kvót. Brusel na nich trvá dodnes.

Nevěří však tomu, že by po Brexitu nastaly další odchody z EU. „Dalšími odchody by utrpělo hlavně Německo, ale já se nedomnívám, že k tomu dojde,“ zaznělo z úst hlavy státu. Obavy nemá ani z odluky Česka od Bruselu. „Když si spočítám, že získáváme 200 miliard čistého, tak bych byl blázen, abych se těchto 200 miliard zbavoval.“

Putin se neraduje, Putinovi je to jedno

Stejně tak nevěřícně kroutil hlavou nad myšlenkou, že by Brexit mohl potěšit ruského prezidenta Vladimira Putina, byť se tento názor v českých médiích také objevuje. „Z historického hlediska byla Velká Británie, ale i Německo spojencem. Toto spojenectví dokonce trvá dodnes. Přes halasná prohlášení se potichu dohodl Nord Stream 2... A není důvod, aby končily obchodní vztahy mezi Ruskem a Německem nebo Ruskem a Velkou Británií. Takže Vladimir Putin ani nic neztrácí, ani nezískává,“ předestřel svůj pohled prezident.

České republice zkomplikuje odchod Velké Británie z EU ve více rovinách. Dosud platilo, že ostrovní království vyvažovalo vliv Německa a Francie na kontinentu. Dnes v této dvojici hraje prim Německo, ale Česká republika už se tak či tak nebude moct spoléhat na to, že některá témata otevře Velká Británie. Bude muset najít jiné spojence. První hlava státu vidí ve Visegrádské čtyřce, ale obratem dodává, že tam nesmíme skončit. Musíme si najít tolik spojenců, abychom byli schopni dát dohromady blokační menšinu.

Jedno pozitivum však na odpoutání Velké Británie od Bruselu přece jen našel. Možná se teď bude ostrovnímu království snáze vyjednávat s Čínou. Britská královna při návštěvě čínského prezidenta ve své zemi vozila hosta zlatým kočárem po hlavním městě. „A nebyli tam šílenci, kteří by proti tomu protestovali,“ rýpl si Zeman.

Miloš Zeman v této souvislosti neopomněl zmínit jeden fakt. „Mimochodem, víte, kdo je v Německu největší zahraniční investor? Je to Čína. A oni nám vyčítají, že také usilujeme o čínské investice,“ prohlásil.

Býval jsem odpůrcem nošení střelných zbraní

Vyjádřil se také k další chystané návštěvě tibetského duchovního vůdce dalajlámy v Praze. Již jednou řekl, že by se s tímto mužem setkal jen v případě, že by byl velkým zahraničním investorem, nebo snad ještě v situaci, kdy by sám Miloš Zeman zastával pozici duchovního vůdce. Ani jedno z toho však neplatí, takže Zeman nemá důvod hovořit s dalajlámou.

Ohradil se však proti myšlence, že snad jako prezident nedokáže měnit názory. V případě tibetského duchovního vůdce názor nezměnil, ale v jiných případech ano. „Dřív jsem byl třeba odpůrcem nošení střelných zbraní, ale změnil jsem názor po masakru v Paříži. Kdyby byl v tom hudebním klubu byť jediný ozbrojený host, tak ten počet obětí nemusel být tak vysoký. Takže tady vidíte, že já své názory občas měním,“ podotkl prezident.

Jsem připraven vyslechnout Šlachtu

Ve druhé polovině pořadu se prezident vyjadřoval i k vnitropolitické situaci a reorganizaci policie. Zdá se mu, že státní zástupci v řadě kauz dosud nedosáhli velkých úspěchů, takže pokud by měla reorganizace policie pomoci ve zvýšení úspěšnosti vyšetřovatelů, Miloš Zeman nemá nic proti jejímu provedení.

„Kabelky Jany Nagyové opravdu za výsledek nepovažuji. Sám už řadu měsíců upozorňuji na Zdeňka Bakalu a na proces vytunelování OKD, ale zdá se, že se o to státní zástupci zatím nezajímají,“ posteskl si prezident.

Volá proto po tom, aby si policejní prezident Tomáš Tuhý a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman sedli k jednomu stolu a řešili reorganizaci policie na profesionální úrovni. „Já jsem připraven vyslechnout Roberta Šlachtu, ale bude se muset přihlásit sám,“ uvedl prezident před kamerami.

Hrad má prý k dispozici sedm výhrad nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana k policejní reformě a policejní prezident přislíbil, že těchto sedm výhrad do reorganizace zapracuje. Zprávu Roberta Šlachty, kterou měl připravenou pro poslance, však neviděl, takže se k ní nemůže vyjádřit. V minulosti prý viděl jinou zprávu – tzv. Kubiceho zprávu. „Podle mého to byla snůška nesmyslů. Jak asi víte, tak se tam psalo, že je Jiří Paroubek pedofil, a ačkoli nejsem přítelem Jiřího Paroubka, tak toto považuji za nesmysl,“ vyjádřil se stručně.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Jeden z bývalých detektivů Jaroslav Hruška však informaci o tom, že by zveřejnili informaci o tom, že je Jiří Paroubek pedofil, nejednou popřel.  

Zeman také zopakoval, že se dosud nikdy nesetkal s termínem „brutální únik informací“, kterého se měl údajně dopustit policejní prezident Tomáš Tuhý. Hodlá si proto počkat, až bude reorganizace policie přepracována, a pak se zúčastní Bezpečnostní rady státu, jejíž svolání požaduje předseda lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek. Na tuto Bezpečnostní radu státu Zeman hodlá přijít, byť to bude znamenat, že tím ztratí část dovolené.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Na schůzce na Hradě vyzval ČSSD a ANO, aby spolu dovládly celé funkční období a místo siláckých prohlášení pracovaly pro občany této země. Volič pak jejich práci zhodnotí na podzim 2017.

„V té době je občan králem a rozhoduje, kdo bude vítězem. O všem se bude rozhodovat nikoli na základě silných prohlášení, ale na základě jednotlivých výsledků ministerstev,“ konstatoval prezident. Z toho důvodu by také nepřijal rezignaci jednotlivých ministrů, ani ministra spravedlnosti Roberta Pelikána. Volby jsou už příští rok a tento rok by měl i Pelikán využít k pilné práci.

V tuto chvíli sáhl prezident ke svému klasickému bonmotu, že ještě horší než nepřítel a úhlavní nepřítel je koaliční partner. „Já chápu, že média mají ráda stupňování napětí. Jeden kolega mi dokonce říkal, že existuje i čtvrtý stupeň, a to spolustraník, protože už Winston Churchill říkal, že nejhorší útok je útok z vlastních řad.“

Tvrdě se vymezil proti předsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi, který kritizoval vládu zase příliš rozhazovačný rozpočet. „Kalouskovské řeči ponechávám stranou, to snad ani nestojí za to je komentovat, protože tento ministr financí téměř uškrtil českou ekonomiku,“ udeřil Zeman. To však neznamená, že by neseškrtal některé sociální dávky. „Já bych např. některé sociální výdaje omezil. Omezil bych sociální dávky těm, kteří odmítnou nabízenou práci,“ doplnil.

Velmi kriticky se prezident vyjádřil i ke snaze regulovat slušné chování vůči menšinám či cizincům. To je také nápad Evropské unie, který prosazuje i ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) a prezident na něm nevidí nic dobrého. „Tohle zavání nástupem k cenzuře odlišných názorů pod libozvučnými názvy, kde nebudeme moci  kritizovat nikoho a uvízneme v bažině politické korektnosti,“ podotkl prezident. Nesmíme prý zapomínat na to, že i ve Švejkovi byla použita řada peprnějších výrazů a sám prezident k nim občas také sáhne.

„No vidíte a teď by vám podle nového zákona hrozilo tři až šest let,“ podotkl moderátor. Prezident ihned reagoval. „Ale prezident má naštěstí imunitu. Já bych ale byl solidární s těmi, které by tento zákon postihl. Je to další z příkladů toho, co způsobilo Brexit,“ dodal. Odmítl také, že by snad varování před nějakým nebezpečím mělo být vnímáno jako šíření nenávisti. „Tak snad se bude pan ministr Dienstbier dívat a vezme vaše připomínky v potaz,“ doufal moderátor.

Snahu o omezení vstupu do lesa v době honu považuje však prezident za správnou. Stejně tak vítá možnost blokace internetových stránek s nelegálním hazardem. „Máme-li proti hazardu bojovat, tak proč vyloučit boj na internetových sítích. Pravda je, že mě někdy překvapí, když narazím na stránku, která je zablokovaná, protože se to hazardu určitě netýká,“ upozornila hlava státu.

Došlo i k věci poněkud nevídané. Miloš Zeman se zastal novinářů. Konkrétně televize Prima za to, jak informovala o uprchlické krizi. „I když to snad bylo poprvé v životě, tak bych vám jako médiu chtěl složit poklonu, že jste se nenechali zastrašit,“ ocenil.

V obecné rovině ovšem volal po tom, aby byli novináři hnáni k větší odpovědnosti za to, co říkají nebo píší. Podle jeho názoru je dobře, že bude možné popohnat k odpovědnosti celé vydavatelství jako firmu, pokud ji soud uzná vinnou ze šíření pomluvy.

Já jsem býval šprt

Nakonec prozradil, jaké míval vysvědčení, když už se blíží konec školního roku, a kde bude trávit dovolenou. „Já jsem byl šprt, protože jsem chtěl, aby měla maminka radost. Já jsem nosil domů samé jedničky, a to i u předmětů, kde mně ty jedničky dávali ze soucitu, jako byl zpěv nebo tělocvik,“ usmál se.

Svou dovolenou bude jako vždy trávit na Vysočině, na chalupě a na rybníce „na své nafukovací jachtě za 2 000 korun“, díky které posiluje. Léto mu sice zpestří cesta do olympijského Ria de Janeira, ale tam prý rozhodně nejede na dovolenou. Podle Zemanova názoru je totiž třeba podpořit všechny sportovce, kteří na olympiádu jedou a zabojují o medaile. „Rozhodně nejedu na nějaký zahraniční výlet,“ zdůraznil.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …