Zeman v televizi odstřelil Drábka: Nejhorší ministr práce. A spáchal zločin

10.03.2013 12:40

Prezident Miloš Zeman s rodinou bude v době svého mandátu bydlet v Lumbeho vile u Jeleního příkopu nedaleko Pražského hradu. Uvedl to v nedělním pořadu Partie televize Prima family. Na stejném místě žil donedávna Václav Klaus. V hodinovém pořadu prezident prozradil členy svého týmu i své plány do budoucna.

Zeman v televizi odstřelil Drábka: Nejhorší ministr práce. A spáchal zločin
Foto: Repro Foto: Prima family
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Partie, který byl natáčen na Pražském hradě

Po složení prezidentského slibu se Zeman zúčastnil vojenské přehlídky na Hradě. „Můj šouravý krok není daný mou leností, nýbrž pohodlností,“ podotkl s úsměvem hned dvěma nasazeným moderátorům Janu Punčochářovi a Lence Pastorčákové. I na procházkách se svou ženou Ivanou vždy chodí dva kroky za ní. Není to však prý, podle jeho slov, chůze pomalá, ale důstojná.

V souvislosti s českou armádou vyzdvihl práci vojáků v Afghánistánu, protože zahraniční operace jsou podle něj jednou ze dvou základních rolí armády. Za tu druhou pokládá účast vojáků v integrovaném záchranném systému, tedy pomoc při živelných katastrofách, jakými jsou například povodně.

Na bezpečí země dohlíží NATO. Ne naše armáda

Anketa

Kterého prezidenta ctíte nejvíce?

11%
5%
19%
8%
20%
37%
hlasovalo: 23633 lidí

Boj proti mezinárodnímu terorismu by se měl odehrávat daleko od domova, aby nepřátelé nemohli zasáhnout naše území. Naopak nesouhlasí s těmi, kteří prosazují teritoriální obranu. „Máme 35 tanků. V případě napadení tedy odešleme po deseti na sever a po deseti na jih, to je přece úplný nesmysl,“ prohlásil a dodal, že jako členové NATO bychom se do obrany země aktivně zapojovat nemuseli.

Zeman také prozradil jména lidí, kteří budou tvořit okruh jeho nejbližších spolupracovníků. Jeho kancléřem se, podle očekávání, stane předseda Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ) Vratislav Mynář. „Byl to předseda mého volebního výboru a prokázal nesmírně výborné organizační schopnosti, které jsou pro tuto funkci nezbytné,“ vysvětlil. Za logický považuje jeho odchod z čela strany.

Tiskovou mluvčí prezidenta bude i nadále Hana Burianová, protože se prý osvědčila, podobně jako Mynář, během volební kampaně. Ředitelem zahraničního odboru se stane diplomat a současný velvyslanec v Austrálii Hynek Kmoníček. Na svém místě prozatím zůstává i šéf hradního protokolu Jindřich Forejt.

Moderátor si vyslechl ostrou kritiku

Moderátorům pořadu Janu Punčocháři a Lence Pastorčákové prezident během diskuze poměrně zatápěl, a to zejména Punčochářovi. „Mýlíte se,“ zaznělo z prezidentových úst na jeho adresu několikrát. „Už mi dochází přátelský tón. Jste klasickým českým novinářem,“ setřel ho a odkázal na část svého prvního prezidentského projevu, v němž podstatnou část českých médií označil za ostrov negativní deviace, s nímž je třeba bojovat. Naopak Pastorčákovou ocenil za její otázku na obsazení prezidentského týmu. Prý se výjimečně správně zeptala.

Možná z toho důvodu se rozhovor místy stočil i k oddychovějším záležitostem, jako je literatura. Zeman prozradil, že existuje jen několik spisovatelů, kterých si skutečně váží, mezi nimi především Milana Kundery a Karla Čapka. „Teprve mezinárodní ceny jsou důvodem pro vyznamenání spisovatele. Na domácích cenách se může dohodnout partička kamarádů,“ domnívá se.

Cestování po krajích a oslovování "dolních deseti milionů"

Na Zemana, jakožto novou hlavu státu, čeká v následujících dnech nemálo práce a povinností. Jednou z nich je i doplnění soudců u Ústavního soudu. „Už jsme v tomto směru poněkud pokročili. Zatím jsem o tom jednal pouze s předsedou Senátu Milanem Štěchem, ale chtěl bych tuto záležitost probrat s předsedy všech poslaneckých klubů,“ prozradil.

„Budu chodit proto, abych řekl svůj názor a hrál poctivou hru v tom, abych následně nepřekvapoval vládu svým vetem,“ podotkl Zeman. Účastnit se hodlá ale pouze zásadních jednání o důležitých věcech, jako například byly církevní restituce, penzijní reforma, daňová reforma a další.

Projekt sKaret nebyla chyba, ale zločin

Ve středu je na programu projednávání kontroverzního projektu sKaret, kterého on se prý výjimečně nezúčastní. Nicméně neopomněl dodat, že sKarty nepovažuje jen za chybu, ale zločin. „Pan Drábek byl jeden z nejhorších, ne-li zcela nejhorší, ministr práce a sociálních věcí. Kdyby nedělal nic, prospěl by zemi mnohem více než svými činy, které udělal, či přesněji řečeno spáchal,“ opřel se do něj.

I přes svůj nabitý program ale nechce zapomínat na „dolních deset milionů lidí“, které plánuje pravidelně navštěvovat prostřednictvím svých cest napříč republikou. Chtěl by tak navázat na tradici svého předchůdce Václava Klause, který se pravidelně setkával s významnými osobnostmi jednotlivých krajů. „Chtěl bych, aby lidé na setkání se mnou chodili dobrovolně. A náměstí je pro tento účel vhodným fórem,“ nastínil, jak hodlá, mimo jiné, oslovovat veřejnost.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…