Zeman varoval před terorem v Evropě, jako 11. září v USA. Překvapil zprávami o návštěvách v Německu a včera v Lánech

24.09.2018 12:08

Prezident Miloš Zeman zahájil dnes v sídle krajského úřadu Olomouckého kraje návštěvu kraje. Mimo jiné se chystá na Praděd.

Zeman varoval před terorem v Evropě, jako 11. září v USA. Překvapil zprávami o návštěvách v Německu a včera v Lánech
Foto: KPR
Popisek: Prezident Zeman a první dáma vítáni v Olomouci

Zeman úvodem hovořil o prodloužení Baťova kanálu. „Jako zastánce lodní dopravy to vřele podporuji a v této souvislosti bych vás chtěl informovat, že nedávno skončila pozitivním výsledkem studie proveditelnosti Dunaj–Odra–Labe,“ sdělil Zeman.

Anketa

Jak raději pomoci sirotkům ze Sýrie?

hlasovalo: 14718 lidí

Následně pak prezident hovořil také o kůrovci, který se k Olomouci nebezpečně přibližuje. „Samozřejmě pečlivě čtu zprávy o tom, že kůrovec je zde kvůli globálnímu oteplování a říkám si, že je to alibismus. Kůrovec je zde kvůli neschopnosti lidí, kteří jako ekologičtí aktivisté podněcovali jeho šíření. Jako příklad bych uvedl bývalého ministra životního prostředí Martina Bursíka, který se dokonce veřejně přihlásil ke kůrovci jako k příteli,“ vyprávěl Zeman. „Ekologové nebo pseudoekologové dospěli k názoru, že se popadané stromy nemají odklízet, takže se z nich rodí další a další kůrovci... Zatímco naši předci se chovali jinak,“ dodal Zeman. 

„K 28. říjnu jsem se rozhodl udělit státní vyznamenání paní učitelce, která zachránila tři děti a sama při tom skončila, naštěstí bez ztráty života, pod autem,“ poznamenal také Zeman úvodem. 

Afghánistán: Hrozí nové 11. září

Dále se pak také Zeman vyjádřil k tomu, že předá medaili Za hrdinství pro tři padlé vojáky v Afghánistánu. „Zastávám názor, že vojáci by měli v Afghánistánu zůstat a měla by se i zvýšit jejich účast. V opačném případě by došlo k tomu, že by Tálibán ovládl Afghánistán, vytvořil by nový Islámský stát a organizoval by teroristické akce,“ varoval Zeman například před obdobami 11. září 2001 v USA a před dalšími teroristickými útoky v Evropě. 

Následně se hovořilo i o školství. „Existují tu názory, že vysokých škol je tu příliš mnoho. Já jsem se k tomu příliš nevyjadřoval, neboť v tom nemám příliš jasno,“ rozhovořil se Zeman. 

A řešil se opět i vodní kanál Dunaj–Odra–Labe. „Vodní koridor je vlastně obrovská přehradní nádrž, roztažená do extrémní délky. Odborníci říkají, že tento koridor je na jedné straně protipovodňová ochrana a na druhé straně umožňuje i zadržení vody v krajině,“ zmínil Zeman i to, že koridor by přinesl do kraje dostatek vody k řešení sucha. „Držme si palce, ať se tady ta stavba konečně začne dělat. Pravděpodobně se začne dělat ze severu,“ podotkl Zeman, jenž podle svých slov přemlouval i německou kancléřku Merkelovou, aby plán rovněž podpořila. 

S Bannonem se rozešli chladně

Pak hovořil i o sportu, kdy Zeman varoval před zřízením Ministerstva sportu. A to především kvůli navýšení počtu úředníků a byrokracie. Samozřejmě, že nechybělo ani téma evropských dotací, kdy dojde k poklesu finančních injekcí, kvůli odchodu Velké Británie z EU. „Proti čemu bychom však měli bojovat, je, aby nám Evropská komise nepředepisovala, co na co máme dát,“ poznamenal Zeman.

Prezident pak hovořil o návštěvě Německa, kde řešil pouze ekonomickou spolupráci. „Otázka migračních kvót je pasé. Paní kancléřka sama prohlásila, že to byl chybný projekt. Domnívám se, že i když některé politiky napadne tuto otázku oživit, nebude už tak aktuální... Migrantům bychom měli pomáhat v zemích jejich původu,“ domnívá se Zeman. 

Závěrem se Zeman vyjádřil k obchodní válce mezi Čínou a USA. „Když si vezmete výši cel, kterou chce Amerika uvalit například na Čínu, ale nejenom na ni, tak si uvědomíte, že je to něco, co může zbrzdit ekonomiku. Já jsem včera na jeho žádost přijal pana Bannona, bývalého poradce Donalda Trumpa, který obhajoval americkou celní politiku proti Číně, a já jsem s tímto názorem vyjádřil zásadní nesouhlas, takže jsme se rozešli ve velmi chladné atmosféře,“ uzavřel Zeman zmínkou o setkání se Stevem Bannonem. A podepsal se do krajské kroniky, následně došlo i k předání darů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…