Zeman ve světových médiích. Zeptali se na něj Dienstbiera

14.11.2017 10:55

Server Politico se zevrubně věnuje nadcházejícím prezidentským volbám v České republice a zejména se soustředí na hlavního favorita voleb Miloše Zemana.

Zeman ve světových médiích. Zeptali se na něj Dienstbiera
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman na setkání s občany v Lipníku nad Bečvou v Olomouckém kraji

Prezidenta Zemana označuje server za politika, který s oblibou provokuje a libuje si v politické nekorektnosti. „Nedávno nazval 90 % českých Romů nepřizpůsobivými a migrační krizi označil za spiknutí Muslimského bratrstva, které se podle jeho názoru snaží postupně ovládnout celý evropský kontinent,“ snaží se server zmínit všechny prezidentovy hříchy a dodává, že v nadcházejících volbách přesto patří k hlavním favoritům.

„Očekává se, že Zemanovi postup do druhého kola neunikne, ale tam by mohl čelit těžší překážce v podobě akademika Jiřího Drahoše. Pokud nad ním nicméně zvítězí, tak se stane premiérem Andrej Babiš, politik obviněný z dotačního podvodu, a Brusel bude čelit ve své snaze prosadit své směrnice v oblasti kontroly zbraní a migrace vskutku hrozivému tandemu,“ obává se vždy a za každé situace „prounijně“ laděný server Politico.

Zemana považuje Politico za kontroverzní osobnost, ale zmiňuje, že sklízí jistý obdiv i u svých politických rivalů. „Já osobně jej mám prostě rád. Nehlasoval bych pro něj, ale přiznávám, že jako osobnost jej uznávám,“ říká místopředseda ODS Jan Zahradil. Dále server připomíná odkaz Václava Havla a tvrdí, že Zeman je v podstatě „Antihavel“. „Místo, aby proti předsudkům a nenávisti bojoval, ještě tyto nálady svými nevybíravými komentáři přiživuje,“ soudí Politico.

Celý text v angličtině je ZDE.

„Zemanovy nevkusné komentáře na adresu uprchlíků pobouřily také Vysokého komisaře OSN pro lidská práva a evropskou komise proti rasismu a intoleranci. Oba subjekty navrhovaly změnit české zákony tak, aby byli politici typu Zemana za své výroky trestně odpovědní,“ píše server, který dále připomíná informace z prezidentovy minulosti před rokem 1989. „Byl už jako malý chlapec považován za mimořádně inteligentního, ale také samotářského jedince, který neměl přátele.“

Serverem oslovení čeští politici, zmiňovaný Jan Zahradil a dále Jiří Dienstbier, se shodují na tom, že Zeman je velký individualista. Možná největší mezi politiky v polistopadové éře. „Je navíc velmi sebejistý,“ dodává Dienstbier. Místopředseda ODS Zahradil navíc dodává, že je Zeman vzdělaný a inteligentní. „Je to intelektuál s vysokou inteligencí. Nicméně rád občas trousí proti intelektuálům nepříjemné poznámky, což mu získává značné sympatie u veřejnosti.“

V závěru svého textu Politico zmiňuje jistou podobnost s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, byť k tomu bývá připodobňován v zahraničních médiích častěji Andrej Babiš. „Samotný Zeman se odmítl pro náš článek vyjádřit z důvodu časové zaneprázdněnosti. Přes svého mluvčího Jiřího Ovčáčka pouze vzkázal, že jeho prioritou je svrchovanost České republiky, svoboda a demokracie,“ uzavírá Politico.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…