Zeman vypráskal bohatého Bakalova manažera. Mluvil o tunelování

03.10.2013 16:09

Návštěvu Moravskoslezského kraje zakončil prezident Miloš Zeman tiskovou konferencí s krajským hejtmanem ve Fulneku. Před novináři ujistil, že v kraji žije řada lidí, kteří se se současnou neradostnou situací snaží něco dělat, rýpl si do novinářů a rovněž do vlastníků a manažerů společnosti OKD.

Zeman vypráskal bohatého Bakalova manažera. Mluvil o tunelování
Foto: Daniela Černá
Popisek: Druhý den své návštěvy Moravskoslezského kraje zavítal prezident do Bohumína

Zeman novináře ujistil, že situace v Moravskoslezském kraji rozhodně není tak beznadějně ponurá, jak ji novináři vykreslují. Žije zde prý řada lidí, kteří se snaží situaci v tomto kraji zlepšit. Zmínil návštěvu podniku Tatra, který se prý za minulých vedení potácel nad bankrotem a nyní začíná prosperovat.  

První novinářský dotaz směřoval na prohlášení bývalého prezidenta Václava Klause, že by Česká republika měla vystoupit z Evropské unie. Zeman ujistil, že jako eurofederalista má názor úplně opačný. „Evropská unie je prospěšná pro Českou republiku a Česká republika je prospěšná pro Evropskou unii,“ ujistil prezident.  Naše země by podle něj místo vystupování měla EU spíše nabídnout vlastní pohledy na věci, a to nejen obchodní, protože Evropská unie podle Zemana není pouze zónou volného obchodu.  

„Děkuji za dotaz odpovídající úrovni MF Dnes,“ rýpl si Zeman do autora dotazu. Pak novinářům vysvětlil, že akcí se s ním neúčastnili kandidáti SPOZ, ale pouze ministr vnitra Martin Pecina, který informoval občany o plánu posílení bezpečnosti v Moravskoslezském kraji.

Pozastavil se nad tím, že bývalý ředitel OKD, jenž rozhodl o nákupu zbytečně drahých těžebních strojů z Německa, které se nyní musí za třetinovou cenu prodávat, dostal na odchodu ve dvou tranších zlatý padák v celkové výši 300 milionů. „Nevím, jestli takto neúspěšní manažeři mají dostávat takové zlaté padáky,“ zamyslel se prezident. Pak poznamenal, že takto nadsazené odměňování lze považovat za určitou formu tunelování společnosti. Jeho právníci mu prý řekli, že přijetí tohoto padáku je proti dobrým mravům, což může mít i právní důsledky. 

Následoval konkrétně mířený dotaz na situaci v Dole Paskov. Podle Zemana má stát možnosti, jak dění v dole ovlivnit. Například o zasypání dolu musí rozhodnout Ministerstvo průmyslu a obchodu, protože „nerostné bohatství  patří státu, nikoliv panu Bakalovi“. Vlastníci mohou důl maximálně zakonzervovat. Situace v Moravskoslezském kraji je však podle něj komplikovanější, samotné uzavření jednoho dolu by prý nebylo až takovým problémem. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…