Zeman zahájí schůzky s kandidáty na ministry, až jmenuje Sobotku

13.01.2014 11:54

Prezident Miloš Zeman zahájí schůzky s kandidáty na ministry až poté, co jmenuje předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku premiérem a převezme od něj oficiální seznam členů kabinetu. Dnes to uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman chce Sobotku předsedou nové vlády jmenovat v pátek.

Zeman zahájí schůzky s kandidáty na ministry, až jmenuje Sobotku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

V projevu, který měl k předpokládanému složení kabinetu minulý pátek, Zeman řekl, že se chce ještě před jmenováním vlády osobně sejít se všemi kandidáty na ministry. "Tyto schůzky budou zahájeny po jmenování nového premiéra a oficiálním předání seznamu kandidátů na ministry nově jmenovaným předsedou vlády," řekl dnes Ovčáček.

S prvními budoucími ministry by se tak prezident mohl sejít o víkendu nebo na začátku příštího týdne. Již dopředu avizoval, že nemusí jmenovat každého, koho mu Sobotka navrhne. Opírá se přitom o posudek Ústavu státu a práva Akademie věd z prosince loňského roku. Budoucí premiér přitom uvedl, že pokud by prezident některého z kandidátů odmítl, mohla by na něj být podána kompetenční žaloba k Ústavnímu soudu.

Zeman chce diskutovat o alternativách

Zeman má k některým navrhovaným kandidátům výhrady. Neřekl ale dopředu, jestli někoho z nich skutečně do funkce ministra nejmenuje. V době mezi jmenováním nového předsedy vlády a jmenováním kabinetu chce se Sobotkou diskutovat o možných alternativách do vedení ministerstev. Celou vládu zřejmě jmenuje do konce ledna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…