Zeman zaútočil na líné nepřizpůsobivé. A zesměšnil Kalouska

13.05.2015 15:38

REPORTÁŽ Miloš Zeman se při své druhé prezidentské návštěvě Olomouckého kraje během setkání s krajskými radními a zastupiteli a nově zvolenými starosty vyjádřil ke svému nedávnému výroku v ruském tisku, kde uvedl, že EU by ještě letos mohla zrušit sankce proti Rusku. Nepřímo také zkritizoval ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera za jeho odvolání ředitele Agentury pro sociální začleňování Martina Šimáčka.

Zeman zaútočil na líné nepřizpůsobivé. A zesměšnil Kalouska
Foto: Petr Kupka
Popisek: Miloš Zeman hovoří se zastupiteli Olomouckého kraje

Anketa

Co soudíte o prezidentu Zemanovi?

hlasovalo: 17401 lidí

Setkání se konalo v Kongresovém sále Krajského úřadu Olomouckého kraje. Na úvod hovořil hejtman kraje Jiří Rozbořil (ČSSD) o problémech Jesenicka, které dlouhodobě sužuje nezaměstnanost a špatná dopravní dostupnost. Zmínil i církevní restituce jako další záležitost, kterou se nyní kraj zabývá, a připomněl, že v Hanušovicích, kam Zeman v rámci své třídenní návštěvy také zavítá, byl naposledy prezident Edvard Beneš, který tam před devadesáti lety kontroloval opevnění.

Poté dostal slovo prezident. Řekl, že Olomoucký kraj je třetí v ČR s nejvyšší nezaměstnaností v republice po kraji Ústeckém a Moravskoslezském. Dále uvedl, že jde o kraj se čtvrtou nejnižší průměrnou mzdou a kraj, který je nejzadluženějším ze všech českých krajů. Na to reagoval hejtman. Sdělil, že kraj se zavázal dluh snižovat, což se dle jeho slov daří. V souvislosti s církevními restitucemi Zeman zopakoval svá slova, že „církev by měla především sloužit“. Minimálně část prostředků získaných z restitucí by podle něj měla být tudíž věnována na sociální, zdravotní a kulturní účely, přičemž zdůraznil budování či rozšiřování hospiců.

Zeman také vyzdvihl stavbu kanálu Dunaj–Odra–Labe, který by podle něj přinesl řadu nových pracovních míst v kraji. Dodal, že byť u nás klesá nezaměstnanost a roste počet pracovních míst, stále tu zbývá skupina lidí, kteří nechtějí pracovat a odmítají nabízenou práci. To jsou podle prezidenta lidé, kteří naplňují pravý význam slova nepřizpůsobiví, a neměli bychom být vůči nim příliš velkorysí. Takovýmto lidem by snížil sociální dávky. Zeman zde také vyjádřil své přání, aby jedna z nových olomouckých ulic či náměstí byla pojmenována po Jiřím Pelikánovi – olomouckém rodákovi, novináři a někdejším poslanci Evropského parlamentu za Italskou socialistickou stranu, kterého Zeman považuje za jednu z mála významných evropských politických osobností.

Sankce vůči Rusku

Následovala diskuse. „Myslíte, že je reálné, že Evropská unie zruší sankce vůči Rusku?“ ptal se jeden z hostů. „Já jsem po setkání s Vladimirem Putinem řekl pro deník Kommersant, že budou-li dodržovány minské dohody, tak budou zrušeny sankce proti Rusku. Čeští novináři začali běsnit. Dva dny poté přijel John Kerry do Soči, setkal se nejdříve s Lavrovem, poté s Putinem, a pak prohlásil: budou-li dodržovány minské dohody, budou zrušeny sankce proti Rusku,“ odpověděl Zeman s tím, že lituje české novináře. „Jejich vrozená servilita se teď dostala do konfliktu s názorem nejenom mým, ale i amerického ministra zahraničí. Já si myslím, že pan Kalousek by měl říci, že Kerry se hrbí před Putinem, ale obávám se, že Kerry si toho příliš nevšimne,“ doplnil prezident.

Pro rozdělení agentury nebyl věcný důvod

Řeč byla také o odvolání ředitele Agentury pro sociální začleňování Martina Šimáčka, kterého odvolal ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). „Lidé, jejichž sebevědomí je podstatně vyšší, než jejich schopnosti, nesnášejí ve svém okolí jako své podřízené lidi, kteří jsou chytřejší a schopnější než oni sami. Rozdělení agentury bylo pouze úhybným manévrem, jak člověka, který tuto agenturu vedl jako celek a který byl velmi schopný, zbavit vedoucí funkce a tím se ho v podstatě zbavit jako člověka, který na každé poradě nejmenovaného ministra demonstruje, řekněme rozdíl schopností obou těchto lidí. Čili pro rozdělení agentury nebyl podle mého názoru žádný věcný důvod,“ konstatoval Zeman. „Já sympatizuji s těmi, kdo vstoupili do stávky a stávku považuji za naprosto legitimní způsob vyjádření odporu proti nesmyslnému rozhodnutí,“ dodal.

Na závěr setkání se prezident podepsal do pamětní knihy kraje a hejtman mu předal dar v podobě gramofonu a výběr desek ABBY. Prezident dal hejtmanovi českou červenou glazuru. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …