Zemanova chráněnka Šlechtová, vliv proruského okolí. Kamberský z LN bije na poplach před bezpečnostním rizikem

03.03.2018 10:05

Komentátor Lidových novin Petr Kamberský se ve své pravidelné rubrice rozepsal o ministryni obrany v demisi Karle Šlechtové (za ANO). Podle něj je velkým národním i politickým rizikem.

Zemanova chráněnka Šlechtová, vliv proruského okolí. Kamberský z LN bije na poplach před bezpečnostním rizikem
Foto: www.karlaslechtova.cz
Popisek: Karla Šlechtová, ministryně obrany

Šlechtové se podle Kamberského povedl majstrštyk. „Zbavila se náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře a na jeho místo dosadila skutečnou superstar: generála Aleše Opatu,“ konstatuje Kamberský, jenž silně pochybuje, že by Šlechtová mohla být dobrou ministryní obrany. 

„Její pozice na MO je daní za to, že Andrej Babiš nemá jasnou vládní většinu a do skládání jeho kabinetu silně intervenuje prezident Miloš Zeman, jehož je pí Šlechtová ctitelkou a chráněnkou zároveň. Vliv pana prezidenta, tedy zejména jeho krajně proruského okolí, je strategickou hrozbou pro naši bezpečnost,“ konstatuje Kamberský.

Podle jeho slov je Šlechtová problémem i proto, že kritizuje svého předchůdce Martina Stropnického. „Ministryně obrany metající hnůj na ministra zahraničí – to je víc než jen politický folklor, to je problém věrohodnosti republiky ve světě,“ dodal.

„Šlechtová je problém i zcela praktický: ačkoli soustavně kritizuje svého předchůdce za ‚nechuť rozhodovat‘, zároveň hodila vidle do takřka hotového a životně důležitého nákupu radarů pro armádu. Současné radiolokátory ještě sovětského původu jsou staré přes padesát let, v české armádě patří mezi největší relikty – ale nové izraelské nebudou, protože ministryně začala všechno (po několikaletém výběrovém řízení) znovu ‚prověřovat‘,“ podotkl Kamberský.

Závěrem pak dodal, že Šlechtové se podařilo vyměnit náčelníka Bečváře díky kontaktům na Hrad. „O to se dlouho snažil již pan Stropnický, stejně jako o instalaci Opaty, ale narážel na neústupnost Hradu. Naopak Šlechtové se celou rošádu podařilo domluvit za pár týdnů. Všechna čest!“ uzavřel Kamberský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…