Zemanova obliba u lidí klesá, věří mu jen 43 % lidí

17.02.2015 12:43

Prezidentovi Miloši Zemanovi důvěřuje 43 procent lidí, což je méně proti říjnovým 57 procentům. Důvěru v premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) mají tři pětiny občanů. Vyplývá to z lednového průzkumu agentury STEM. Informace o tom přinesla ČTK.

Zemanova obliba u lidí klesá, věří mu jen 43 % lidí
Foto: Lukáš Petřík
Popisek: Prezident Miloš Zeman pokračoval svou návštěvou blízkého východu. Nyni zavítal do Spojených arabských emirátů

Říjnová důvěra v prezidenta byla podle STEM patrně vrcholem před jeho kritizovaným vystoupením v Českém rozhlase. Prezident po listopadových Hovorech z Lán čelil kritice zejména za své vulgární výroky.

Po prezidentských volbách měl Zeman podle průzkumu STEM důvěru 55 procent veřejnosti. Loni v lednu jeho důvěryhodnost klesla na 38 procent. Podle STEM je možné, že se do snížení promítly výsledky předčasných voleb do Sněmovny, neúspěch jeho Strany práv občanů a prezidentova schůzka s Michalem Haškem a dalšími členy vedení ČSSD bez Sobotky. V průběhu roku se důvěra lidí pozvolna zvyšovala až k říjnovým 57 procentům.

Celý průzkum ZDE

Na začátku funkčního období prezidentovi důvěřovalo 84 procent voličů ČSSD, letos v lednu už jich bylo pouze 62 procent. Nejvíce (72 procent) důvěry má aktuálně u stoupenců KSČM a Úsvitu (67 procent). Sympatizanti hnutí ANO a KDU-ČSL se v míře důvěry v prezidenta příliš neliší od populace jako celku. Stabilně nízkou míru důvěry má prezident Zeman mezi sympatizanty ODS a TOP 09.

V porovnání s předchozím prezidentem Václavem Klausem, který ale nebyl zvolen přímou volbou, je míra důvěryhodnosti současného prezidenta nižší. Prezidentu Klausovi na začátku jeho prvního funkčního období důvěřovalo 60 procent občanů, poté jeho důvěryhodnost posilovala až nad 70 procent a snižovala se zase v závěru jeho druhého funkčního období, dramaticky pak po vyhlášení prezidentské amnestie v lednu 2013.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…