Zemanovi má prý radit Čuba. Kalousek si přitom vzpomněl na kozla Bobeše

19.02.2013 20:02

Tvůrce pověstného slušovického družstva František Čuba (SPOZ) bude blízkým spolupracovníkem prezidenta Miloše Zemana pro zemědělství a hospodářství. Budoucí prezident mu to řekl při dnešním setkání. Později před novináři zopakoval, že s Čubou již dlouho počítá jako se svým zemědělským poradcem. Čuba nicméně po jednání řekl, že mu Zeman spolupráci nenabídl. Ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) označil Zeman kvůli jeho komentáři k informacím o Čubovi za "velmi hloupého člověka".

Zemanovi má prý radit Čuba. Kalousek si přitom vzpomněl na kozla Bobeše
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Čuba, někdejší šéf JZD Slušovice

"Vzhledem k tomu, že v kompetencích prezidenta republiky zemědělská politika není ani v Ústavě ani v zákonech, tak je úplně jedno, kdo bude panu prezidentovi radit. Může to být klidně kocour Mikeš, kozel Bobeš nebo pan inženýr Čuba," řekl Právu Kalousek. "Já si myslím, že pan Kalousek se prokázal jako velmi hloupý člověk, protože srovnávat docenta Čubu, tvůrce slušovického zázraku, s kocoury či kozly, dokáže pouze neinteligentní hlupák," řekl na to Zeman novinářům.

Zemanovo rozhodnutí spolupracovat s Čubou kritizoval v tiskovém prohlášení ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). "Prezident nemá v zemědělství žádné pravomoci a je smutné, že se chce obklopovat význačnými členy KSČ a přáteli komunistického režimu, který v zemědělství zdevastoval spousty lidských osudů," uvedl.

Celé vyjádření ministra Bendla si přečtěte ZDE

Čuba prý získal zarážející informace

"Já jsem mnohokrát řekl, už před prezidentskými volbami, že s ním počítám jako s expertem na problematiku zemědělství," řekl Zeman o Čubovi. "Dal mi dvě informace, které mne velice zarazily, protože jsem o těch věcech nevěděl. Ale netýká se to žádné práce v jakémkoli orgánu," řekl ČTK po jednání se Zemanem Čuba. O jaké informace jde, neupřesnil.

Čuba je členem Strany práv občanů - Zemanovců, tedy strany, jejímž je budoucí prezident čestným předsedou. Za SPOZ byl loni na podzim zvolen do zlínského krajského zastupitelstva, v koalici ČSSD, SPOZ a KSČM se stal radním odpovědným za zemědělství.

Slušovické družstvo, které Čuba řídil od roku 1963, bylo označováno za nejdynamičtější podnik tehdejšího Československa. Někdy bývalo označováno za "socialistický zázrak". Čuba je mimo jiné zastáncem vybudování průplavu, který by spojoval Labe, Dunaj a Odru. Vidí v něm šanci pro rozvoj českého průmyslu. Zeman o projektu hovořil před volbami, prý by ho z Hradu podpořil. "Znamenalo by to vytvoření 60.000 pracovních míst a zvýšení protipovodňové ochrany Moravy. Větší část by nám mohla pomoci financovat Evropská unie," řekl serveru iDnes.cz v lednu. Dnes po otázce ČTK bez bližších podrobností uvedl, že se Zemanem o stavbě kanálu jednal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…