Zemanův Kmoníček dnes prozradil, které země prezident příští rok navštíví

03.12.2014 17:02

Prezident Miloš Zeman příští rok navštíví Ázerbájdžán, Jordánsko, Itálii a další země. Do Česka naopak přijede například prezident Vietnamu, malajsijský sultán a prezidentka Jižní Koreje. ČTK to dnes řekl ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Hynek Kmoníček.

Zemanův Kmoníček dnes prozradil, které země prezident příští rok navštíví
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Židlochovicích

Přesný harmonogram zahraničních cest na příští rok ještě podle Kmoníčka stanoven není. „V téhle chvíli program dobrušujeme, abychom se dostali do nějakých časových možností, které to vůbec umožní zvládnout," poznamenal Kmoníček. Prezident podle něj absolvuje jako dosud jednu zahraniční cestu měsíčně a jednou za dva až tři měsíce se zúčastní nějaké významnější akce mezinárodního rozsahu, například multilaterálního summitu.

Do Jordánska poletí prezident v únoru

V únoru by se měl Zeman vypravit na návštěvu jordánského království, zároveň zavítá do dalšího arabského státu. V úvahu padají tři možné destinace. Pražský hrad je nyní vybírá podle časových a technických možností i podle zájmu podnikatelů o daný stát.

„Počítáme také s návštěvou Ázerbájdžánu jako druhého největšího exportéra ropy do České republiky," poznamenal Kmoníček. Datum ještě podle něj nebylo stanoveno. Ázerbájdžánský zpravodajský server Trend před časem s odvoláním na ázerbájdžánského velvyslance v Praze Farida Šafijeva uvedl, že by se měla cesta uskutečnit v únoru nebo březnu. Česká vláda si podle diplomata zvolila Ázerbájdžán, jehož autoritářský režim bývá kritizován za porušování lidských práv, za potenciálně prioritní trh pro uplatnění českých firem a snaží se o rozšíření vzájemné spolupráce.

Zeman navštíví také Itálii a Lotyšsko

Další zemí, kam by český prezident mohl příští rok zavítat, bude Itálie, zúčastnit se také chce květnového summitu Východního partnerství v lotyšské Rize.

V úvahách také podle Kmoníčka je, že by český prezident navštívil v březnu konferenci AIPEC (Americko-izraelského výboru pro veřejné záležitosti) a v září Valné shromáždění OSN kvůli výročí OSN.

V Praze naopak Zeman přivítá v lednu mongolského prezidenta Cachjagína Elbegdordže. Přijet má také vietnamský prezident Truong Tan Sang, sultán Malajsie Abdul Halim a jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje.

reklama

autor: vam, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…