Zemanův boj s novináři? Spíš reklama pro ně, hodnotí odborníci

11.03.2013 15:26

Prezident Miloš Zeman se ve svém inuguračním projevu jasně vymezil proti novinářům. Dokonce odmítl dávat rozhovory deníkům MF DNES a Lidové noviny. Server Lidovky.cz se zeptal několika mediálních odborníků, co o tom soudí.

Zemanův boj s novináři? Spíš reklama pro ně, hodnotí odborníci
Foto: Repro Foto: Prima family
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Partie, který byl natáčen na Pražském hradě

"Svým způsobem dělá Miloš Zeman LN a MF Dnes reklamu, stejným způsobem jako dělal reklamu Respektu, když proti němu vystoupil a chtěl jej zničit. Dá se říci, že tento trend nekomunikování s některými médii zavedl už Václav Klaus, jenž se vyhýbal rozhovorům v České televizi," hodnotí americký novinář Erik Best.

Podle Jaroslava Šonky je Zemanův přístup neseriózní, protože tím popírá právo na svobodný přístup k informacím. "MF Dnes je nejčtenější seriózní deník, nikdo by se neměl vyvazovat ze zodpovědnosti tomuto médiu poskytovat informace. Deník není nepřítel, ale platforma. Pokud někdo vyvozuje kvůli své osobní pozici a osobní roli u médií nějakou potřebu boje s médii, tak je chyba na jeho přijímači," tvrdí Šonka.

Zpravodaj Rob Cameron z BBC by Zemanův postoj pochopil jedině u nějakého bulvárního média, které by útočilo na jeho soukromí. "Že se ale prezident odmítne bavit se dvěma takto profilovanými deníky, to je zvláštní. Můj osobní názor je, že Miloš Zeman během následujících pěti let poskytne rozhovor i těmto dvěma deníkům. Spatřoval bych v tom spíše silácké gesto. Prezident potřebuje média a i Miloš Zeman si toho časem všimne," doplnil zpravodaj.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…