Zemanův projev v OSN okomentoval také kníže Schwarzenberg

30.09.2015 14:01

Projev prezidenta Miloše Zemana, který v noci na dnešek zazněl na Valném shromáždění OSN v New Yorku, okomentoval ve vysílání České televize také předseda TOP 09 a finalista prezidentské volby Karel Schwarzenberg. Připomněl, že Zemanova myšlenka, aby světové společenství zasáhlo proti islamistům, je shodná s tím, co prosazuje ruský prezident Vladimir Putin. To, že by se mohlo zasáhnout proti všem teroristickým skupinám najednou, nevidí jako reálné.

Zemanův projev v OSN okomentoval také kníže Schwarzenberg
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg s Milošem Zemanem v televizním duelu

Nejprve se moderátor Schwarzenberga zeptal, zda má prezident Miloš Zeman pravdu, když tvrdí, že proti teroristům může zasáhnout světové společenství pouze jako celek. „Nejsem úplně toho názoru. Aby světové společenství zasáhlo, k tomu jsou nutná důkladná jednání, aby se všichni spojili. A poněvadž velké mocnosti také sledují vlastní cíle, tak ten kompromis může být poněkud podivný,“ upozornil.

Při té příležitosti se může zapomenout na ruský útok na Krym

Podle Schwarzenberga to, co Zeman prosazuje, je to samé, o co usiluje také ruský prezident Putin. „Má ovšem vlastní starosti s islámskými bojovníky na Kavkaze a samozřejmě při té příležitosti se může zapomenout na Ukrajinu a na vlastní ruský útok na Krym a východní Ukrajinu,“ podotkl předseda TOP 09.

Moderátor zmínil, že Zeman často připomíná fakt, že když se světové společenství domluvilo na zásahu proti somálským pirátům, tak by se mohlo domluvit i na zásahu proti teroristům. Podle Schwarzenberga domluvit se na akci proti somálským pirátům bylo mnohem snazší. „Tady šlo o několik lodí. Piráti, proti kterým se bojovalo, byly malé skupiny na somálském pobřeží, které, když jim jiné země vylovily ryby, tak se museli nějak uživit. To je něco úplně jiného než hnutí několika teroristických skupin od Nigérie až do Iráku,“ oponoval Zemanovu názoru šéf „topky“.

Zásahy malých jednotek proti teroristům by částečně účinné byly

Moderátora také zajímalo, zda by byly účinné zásahy malých jednotek proti teroristům. „Já na rozdíl od pana prezidenta se nepovažuji za vojenského odborníka. To by měli posoudit opravdu vojáci, jestli je to možné,“ uvedl nejprve Schwarzenberg. Pak ale řekl, že takové zásahy by částečně účinné byly.

Přiznal, že „války zdaleka“, ať jsou to bomby nebo drony, mají jen omezený výsledek. „Teroristické skupiny mají na zemi podporu, to je ten hlavní problém. S drony a bombami se hnutí prostě nevymýtí,“ připustil.

Zaútočit na teroristy naráz asi nepůjde

Na druhou stranu nevidí jako reálné, že by se v příštích letech podařilo zakročit proti všem teroristickým skupinám naráz. „Vyžadovalo by to takové nasazení sil, že nevidím, kdo by toho byl schopný. Když už to udělat, tak postupně, naráz to asi nepůjde,“ podotkl.

Prezident Zeman také řekl, že zástupci syrské opozice i syrské vlády mají zájem podepsat deklaraci o příměří. „Může ČR sehrát jakousi roli mediátora toho konfliktu?“ zajímalo také moderátora. Schwarzenberg uznal, že „by bylo hezké, kdyby se to dělo v Praze“. Podle něj má ČR asi nejlepší vztahy se Sýrií z evropských států. „Nejsme účastníci bojových akcí, takže si dokážu představit, že to bude pro všechny představitelné,“ dodal Karel Schwarzenberg.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…