Země V4 chtějí posílit spolupráci s Koreou i mimo oblast obchodu

07.06.2019 15:40

Středoevropské země z uskupení visegrádská čtyřka (V4), do které patří Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko, chtějí prohloubit spolupráci s Koreou i mimo oblast ekonomiky a obchodu. Po schůzce ministrů zahraniční zmíněných pěti zemí v Bratislavě to řekl šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák. Český ministr zahraničí Tomáš Petříček po jednání jako příklad užší spolupráce uvedl oblast umělé inteligence a komunikačních technologií.

Země V4 chtějí posílit spolupráci s Koreou i mimo oblast obchodu
Foto: ČT
Popisek: Vlajky zemí Visegrádské čtyřky a EU

„Země V4 představují pro Koreu největší exportní trh v EU a jsou jejím třetím největším obchodním partnerem,“ uvedl Lajčák. Dodal, že jednání ministrů zahraničí zemí V4 s korejskou kolegyní se týkala také oblasti vědy a techniky či obrany.

Korea se podle Lajčáka podílí spolu se zeměmi V4 na rozvojové pomoci v regionu západního Balkánu a Východního partnerství a v této spolupráci hodlá pokračovat.

„Já bych rád zdůraznil prohlubování ekonomické spolupráce. Jde také o spolupráci v oblasti inovací a komunikačních technologií,“ řekl Petříček.

Korejská ministryně zahraničí Kang Kjong-wha označila státy V4 za hlavní ekonomické partnery své země. Zmínila rovněž možnost spolupráce v oblasti vědy, technologií a biotechnologií.

V Česku i na Slovensku investovala řada korejských firem. Mezi největší investice patří továrna Hyundai Motor v Nošovicích či závod automobilky Kia Motors u severoslovenské Žiliny.

Schůzka ministrů zahraničí Česka, Maďarska, Polska a Slovenska se šéfkou korejské diplomacie byla poslední ze série společných jednání ministrů zemí V4 během končícího slovenského předsednictví v tomto uskupení, do jehož čela se na začátku července postaví ČR.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…