Zemědělci chystají blokádu silnic, Dufkovi odboráři jim v Praze pomohou

04.05.2012 11:42

Detaily si nechám pro sebe, ale připravte si kola, vzkazuje Pražanům šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. Jeho odboráři prý podpoří zemědělce a doprava v hlavním městě tak bude zablokovaná. O podobě protestu v pátek také jednali zástupci iniciativy Stop vládě. Jasná je jedna věc. Protesty budou prý velké a pocítí je celá ČR.

Zemědělci chystají blokádu silnic, Dufkovi odboráři jim v Praze pomohou
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Do Prahy přijely tisíce protestujících za odstoupení vlády

Velké protesty proti Nečasově kabinetu odboráři spolu se zástupci občanských iniciativ plánují do prázdnin. Podle lídra ČMKOS Zavadila jí bude předcházet několik dalších forem protestu. Odbory hodlají prohloubit spolupráci s aktivisty s pomocí nového koordinačního centra, kde se bude obří protest plánovat. Vítr do plachet získaly odbory a občanské iniciativy 21.dubna, kdy se na Václavském náměstí sešlo podle odhadů až sto tisíc lidí.

Cyklistům udělají opět radost

"Necháme si to pro sebe. Až budeme vědět, že je správný čas, sdělíme veřejnosti detaily. Zemědělci ve čtvrtek řekli, jak chtějí jít do nátlakových akcí a my je jako ASO zde v Praze plně podpoříme. Třiadvacátého května to bude podle všeho hodně velká akce," řekl ParlamentnímListům.cz Dufek. Detaily tisku nesdělí proto, aby tím prý nevyzval policisty k protiopatření. I oni musí dělat svou práci a proto vám samozřejmě neřekneme která křižovatka či ulice bude blokovaná. Nejsme radikálové a chceme zachovat určitou úroveň," říká šéf ASO.

Odborářský boss si vzpomněl i na Pražany. "Pokud byli všichni tak spokojení, že mohli jet do práce na kole, tak bych jim doporučil, aby si kolo připravili i tentokrát," připomíná Dufek situaci, kdy Prahu paralyzovala stávka v Dopravním podniku. Pražané ji tehdy překonali pomocí kol, kterých se v ulicích hlavního města objevil neobvyklý počet. Někteří tuto původně nouzovou variantu provozují dodnes.

Bude generální stávka? Odboráři možná rozhodnou koncem května

V čele protestů budou 23. května stát zemědělci, jak ve čtvrtek informoval prezident Agrární komory Jan Veleba. Blokovat chtějí všechny komunikace s výjimkou dálnic. O časově neomezenou blokádu dopravy tentokrát ještě nepůjde, nicméně i tuto variantu mají odboráři připravenou, stejně jako velkou stávku.

Den předtím se v Praze sejdou odbroví bossové na sněm ČMKOS. "Přímo ze sněmu půjdeme v průvodu na Úřad vlády. Trasu veřejnosti samozřejmě oznámíme," uvedl šéf ČMKOS Jaroslav Zavadil. Protestující mají v záloze i další formy odporu proti vládě, například blokádu ministerstev, kde šéfy resortů vyzvou k odchodu.

Občanská sdružení přispějí podle Jana Májíčka z hnutí Pro Alt především informováním občanů. "Bude to vysvětlovací kampaň, nejen v Praze ale poc elé ČR budeme mít veřejné informační stánky," slibuje levicový aktivista známý z protestů proti umístění amerického radaru v Brdech. 

O čem ale odboroví bossové zatím hovořit otevřeně nechtějí, je generální stávka. U ní mají podle bývalého šéfa železničních odborů Jaromíra Duška přesně vypočítáno, jak dlouho vydrží velké podniky problémy způsobené zhroucením dopravy. "Pro velké továrny typu Škodovky je to otázka existence. Výroba se v nich zastaví během několika hodin. Je to dáno jejich systémem logistiky, kdy nemají sklady materiálu, ze kterého vyrábějí. Těmi sklady jsou vlastně kamiony, které díly pro výrobu dnem i nocí přivážejí," popsal pro ParlamentníListy.cz dopad stávky na českou ekonomiku dopravní expert Petr Moos.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…