Zemědělec ódéesák podporoval církevní restituce. Jenže pak přišla výzva k vydání pozemků i jemu...

03.04.2016 7:28

Občanský demokrat Roman Vepřek od počátku podporoval navrácení majetku církvím. Považoval to za správný krok. Jednoho dne ale této podpory začal litovat. Stalo se tak ve chvíli, kdy farnost v Rýmařově požádala o sedm hektarů pastvin, na nichž hospodaří rodina pana Vepřeka. „Myslel jsem, že mě trefí šlak,“ poznamenal pro deník Právo člen ODS.

Zemědělec ódéesák podporoval církevní restituce. Jenže pak přišla výzva k vydání pozemků i jemu...
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce-ilustrační koláž

Roman Vepřek je členem ODS a vždy podporoval vyrovnání státu s církvemi. Teď toho však podle vlastních slov lituje, protože s farností vede spor o sedm hektarů, na kterých rodina hospodaří. Půdu přitom Vepřekovi koupili od Státního pozemkového fondu v dobré víře, že jim také zůstane. Nemohli vědět, že se i na tuto půdu budou vztahovat církevní restituce. Tuto informaci měl mít k dispozici právě zmíněný úřad, ale nepředal ji. Rodina se proto rozhodla žalovat stát.

„Vzhledem k tomu, že soudní řízení může skončit až kdovíkdy, je vhodné podat žalobu na stát již nyní, z opatrnosti z důvodu možného promlčení,“ poznamenal advokát z KŠD Legal a bývalý šéf Státního pozemkového úřadu Petr Šťovíček, který rodinu zastupuje. Sluší se dodat, že Šťovíček vedl úřad až poté, co k transakci s pozemky došlo.

Zákon sice praví, že pozemky musejí vracet jen státní instituce, ale představitelé církví vedou skrze určovací žaloby spor také o majetky, které patří krajům, obcím či soukromým osobám. A to se panu Vepřekovi ani trochu nelíbí. Od počátku je přesvědčen, že půda soukromníkům zůstane, církve přece dostanou 59 miliard korun plus úroky za majetek, který sice byl před únorem 1948 jejich, ale už ho není možné vrátit.

„Myslel jsem, že mě trefí šlak. Přes dvacet let jsem v ODS, s restitucemi jsem souhlasil, ale nečekal jsem, že se tu budou vytvářet nové křivdy, “ řekl Vepřek. Šéfuje ODS v Rýmařově a je místopředsedou regionální buňky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …