Zemřel poslední československý ministr obrany Imrich Andrejčák

07.09.2018 18:20

Poslední československý ministr obrany Imrich Andrejčák zemřel ve středu ve věku 77 let. S odvoláním na vyjádření rodiny někdejšího ministra to potvrdilo slovenské ministerstvo obrany. Andrejčák se ministrem obrany Československa stal v roce 1992, kdy společný stát Čechů a Slováků zanikl. V roce 1993 byl pak jmenován prvním ministrem obrany samostatného Slovenska.

Zemřel poslední československý ministr obrany Imrich Andrejčák
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

„Odešel muž, který se po roce 1989 významně podílel na transformaci československých ozbrojených sil na moderní demokratickou armádu,“ uvedl v kondolenci český ministr obrany Lubomír Metnar.

Po ukončení studií na vojenských školách Andrejčák nastoupil do armády jako profesionální voják, dosáhl hodnosti generálporučíka. U vojska působil na různých velitelských postech. V roce 1989 se stal velitelem východního vojenského okruhu v Trenčíně, jednoho ze dvou teritoriálních vojenských okruhů komunistického Československa. Po takzvané sametové revoluci byl v roce 1990 jmenován náměstkem československého ministerstva obrany.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …